JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Han ska fylla Sony Mobiles lokaler

Han ska fylla Sony Mobiles tomma lokaler

Nu är det klart att det blir professor Björn Landfeldt som ska leda det vetenskapliga arbetet på ”molninstitutet” Mapci i Lund. 600 kvadratmeter kontorsyta i Sony Mobiles gamla lokaler ska fyllas med forskare.
Björn Landfeldt är professor i nätverksarkitektur vid EIT, institutionen för elektro- och informationsteknologi vid Lunds universitet. Han flyttade förra året tillbaka till Lund efter 16 år som forskare och professor vid universitetet i Sydney.

Han leder nätverksgruppen vid EIT men ska nu lägga minst 60 procent av sin arbetstid på Mapci, som uttyds Mobile and Pervasive Computing Institute.

Än så länge står Mapcis våningsplan i Sony Mobile-huset tomt men så småningom ska det fyllas med uppemot 45 forskare från hela världen. Redan i år räknar Björn Landfeldt med att Mapci ska sysselsätta 15-20 personer.

- Just nu är vi på gång att anställa nya post-docs inom nya projekt som kan ha Mapci som naturligt hem, säger han i en intervju med Sydsvenska Dagbladet.

Mapci sjösattes i april förra året med Lunds universitet, Sony Mobile och Region Skåne som grundare. De tre grundarna avser att satsa minst 100 miljoner kronor över en tioårsperiod som grundfinansiering.

Mapci-forskarna ska arbeta med så kallad distribuerad molnteknik, ett nytt teknikområde som smälter samman kommunikation och mjukvara.

Enligt Björn Landfeldt går ett av de planerade projekten ut på att bygga en ny världsstandard för trådlöst internet.

- I dag ligger fokus när det gäller wifi på att varje knutpunkt var för sig ska optimera överföringen av datatrafik. Men i verkligheten överlappar näten varandra. Vi behöver ett nätverk som bättre stödjer dagens trafikmönster, säger Björn Landfeldt i en intervju med Sydsvenska Dagbladet.

Ett annat projekt spanar på hur framtidens mobila enheter ska se ut. Utvecklingen hittills har gått mot allt kraftfullare och komplettare mobile. Men Björn Landfeldt menar att nästa steg mycket väl kan handla om att mobilerna blir mindre och enklare igen.

- Kanske är det bättre att användaren i stället hämtar de resurser som behövs trådlöst utifrån. Vi vill bygga lösningar där resurserna anpassas automatiskt till det som den enskilde behöver för tillfället säger han, i en artikel publicerad på det skånska mobilklustret Mobile Heights hemsida.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)