JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Viken CPU lever längst på en knappcell?

EMBEDDED WORLD Snart kommer svaret på den omtvistade frågan om vilken styrkrets som är strömsnålast. EEMBC:s prestandatest för energiförbrukning har just blivit klart.
Arbeta en millisekund, vila en sekund, upprepa och mät energiåtgången. Så ser testet ut. Tillämpningar som kan leva på ett knappcellsbatteri är det användningsfall som man valt för styrkemätningen.

Pausen mellan de aktiva intervallen är tillräckligt lång för att det ska löna sig för styrkretsarna att gå ner i sina strömsnålaste vilolägen.

De stora styrkretstillverkarna stöder testet. Arbetsgruppen kunde fastna i diskussioner i veckor, avslöjar EEMBC:s Markus Levy. Men i slutänden nådde man konsensus kring alla detaljer.

Det tog ett år från formering av arbetsgruppen till en färdig första version.

Markus Levy
Markus Levy
– Det här är en av vår mest aktiva arbetsgrupper någonsin, säger Markus Levy, EEMBC:s ordförande.

ULPBench heter testsviten – Ultra Low Power. Det som släpps nu är nu är dess första deltest kallat EEMark CP (EEMBC Energy Mark Core Profile).

EEMark CP testar CPU-kärnan. Senare deltest kommer exempelvis att titta på interaktionen med periferienheter och effektiviteten hos AD-omvandlare. Protokollstackarna som talar med trådlösa gränssnitt som wifi och zigbee är extra intressanta på grund av vågen av intresse för Internet of Things-lösningar, som ofta är trådlösa.

Processortillverkare ansvarar själva för att portera testkoden till sina plattformar. De kan också göra sina egna tester. Då fyller de i ett detaljerat protokoll för att mätningen ska bli reproducerbar.

– V har en instruktionsvideo så det ska inte vara något problem för vem som helst att sätta upp ett system och testa, säger Markus Levy.

EEMBC säljer ett särskilt mätinstrument för testet. Det matar ström som doseras i pulser – som räknas och har ett exakt energinnehåll. Tekniken är patenterad av Texas Instruments.

Mätaren finns bara i ett fåtal exemplar ännu – 30–40 stycken – och kostar 100 dollar. EEMBC hoppas senare att kunna sänka priset till 50 dollar. Det går att använda alternativa mätare men de är förmoligen dyrare – EEMBC:s mätare är skräddarsydd för ULPBench.

Ingen har vågat släppa resultat än – inte förrän de filat färdigt på sina uppställningar.

– De vill veta att de kommer till sin rätt  – att varje kompilatorswitch sitter rätt för att få bästa resultat, säger Markus Levy till Elektroniktidningen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)