JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons E-box återuppstår i fransk tappning

Bouygues Telecom Bbox Sensation, IS2T MicroEJ HaaS

Ericssons E-box återuppstår i fransk tappning

EMBEDDED WORLD En server i farstun som samordnar det intelligenta hemmet. Franska teleoperatören Bouygues Telecom rullar ut en teknik som är på pricken lik Ericssons 15 år gamla E-box. Det är nästan bara en bokstav som skiljer. Internet of Things-vågen sätter konceptet på dagordningen igen.
Minns du Ericssons E-box? Alla hem skulle ha en Javaserver som körde appar enligt komponentmodellen OSGI. Olika tjänsteleverantörer skulle kunna ladda servern med egna små appar – tjänster för energi, kommunikation, hemvård, automation och säkerhet.

Idén lever än. En Javaplattform av det slaget från franska IS2T heter MicroEJ HAAS (Hardware as a service). Den ska innan sommaren installeras av Franska operatören Bouygues Telecom i en bredbandsbox som heter – Bbox.

”Det intelligenta hemmet” som man pratade om för 15 år sedan sorteras idag in under paraplybegreppet Internet of Things. E-box och Bbox är ”IoT-boxar” för det intelligenta hemmet.

Bbox ska kunna laddas med appar från olika tjänsteleverantörer för hantering av exempelvis energimonitorering, styrning av elektronikapparater liksom mätning av temperatur och luftfuktighet. Eller generellt: för att läsa av sensorer och styra ställdon  i hemmet.
 
Bouygues Telecom är värd för Bboxen och plockar på sig små summor här och där för besväret.

Portabilitet ska vara möjlig. Med det menas både att tjänsteuppsättningen kan följa med när man byter teleoperatör, och att de boende kan flytta till en ny adress och ta med sig tjänsterna.

Om vi söker i arkiven på Ericssons E-box så ser vi att den skulle ha fem användningsområden: underhållning och kommunikation, energi, säkerhet, hemmavård samt automation.

IS2T MicroEJ HaaSUnderhållning och kommunikation –  det vill säga tv, internet, ip-telefoni – är det som  Bouygues bredbandsbox gör redan idag. Med en javaplattform från I2ST stöder den övriga punkter.

Bbox är bara en av flera tillämpningar av IS2T:s javaplattform MicroEJ Haas, som IS2T marknadsförde på mässan Embedded World i Nürnberg i förra veckan. MicroEJ kan köras på en lång rad hårdvaruplattformar, i linje med Javas paroll Wora – write once run anywhere.

MicroEJ har ett litet fotatryck – 28 kbyte. Det är orsaken till att lilla IS2T tror sig kunna ha en chans att lansera någonting vid sidan av Javajätten Oracle.

Régis Latawiec, IS2T
Régis Latawiec
– Java anywhere, säger Oracle, och det tror vi på. Men deras Java får inte plats överallt. Oracle har ingen Javaimplementation som kan köras på en endollarsprocessor, säger IS2T:s vice vd Régis Latawiec.

En finess med portabiliteten är att du kan vänta med att välja hårdvara till betydligt längre fram i projektet, och därmed välja något som mer exakt motsvara dina faktiska behov som de till slut visat sig vara.

MicroEJ låter utvecklaren integrera gammal C-kod med Java. Tekniken för detta beskrivs av IS2T i marsnumret av Elektroniktidningen magasin, om du är nyfiken (prenumeration är gratis på etn.se/pren).

Den sätter också upp vattentäta skott mellan Javatjänsterna och  garanterar exempelvis tidsluckor för exekveringstid. En hypervisor i systemet tar hand om detta.

När Elektroniktidningen ber I2ST:s Régis Latawiec  jämföra sin Javaplattform med Ericssons E-box så pekar han på dessa vattentäta skott som en skillnad – det var något som E-boxen saknade.

E-box-konceptet lever inte bara hos IS2T. Home gateway initiative (HGI) är ett teleoperatörsiniativ att ta fram samma typ av Javaplattform. Men enligt Régis Latawiec har I2ST ett rejält försprång.

– Ett stort långsamt proof-of-concept är ungefär vad de har, säger han.

En pilotorder är vad IS2T har hittills. Det var exakt så långt som Ericsson kom med sin E-box – en pilotinstallaion i Linköping. Sedan dog E-box.

Varför misslyckades Ericsson?

– Marknaden var inte redo, säger Régis Latawiec.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)