Henrik Pettersson är en av fem grundare. De övriga är Gerrit Boschloo, Anders Hagfeldt, Lars Kloo och Licheng Sun.
Tillsammans har de fem genom sin forskning vid KTH, Uppsala Universitet och institutet Swerea IVF utvecklat materialkomponenter för ”Dye-sensitzied solar cells” - även kallade grätzelsolceller eller molekylära solceller. Företagets affärsmodell är att sälja forskningsnära material, utrustning och tjänster, främst till aktörer som på något sätt forskar eller arbetar med molekylära solceller.
I år delas Ingemar Croon Award ut för andra gången. I fjol gick det till Mercene Labs, som utvecklar ett plastmaterial med inbyggt lim som bland annat kan användas för kapsling av elektronikkomponenter (länk).
Motiveringen till att priset nu går till Dyenamo lyder bland annat: "Bolaget har utvecklat en unik teknologi och verkar inom ett område med mycket stor framtida potential. Bolaget har på relativt kort tid börjat sälja forskningsnära produkter och teamet har identifierat flera olika intressanta alternativ för att utveckla verksamheten i större skala."
Framåt spås molekylära solceller främst ha möjlighet att ta marknadsandelar inom konsumentelektronik och byggnadsintegrering. Detta främst för att de har hög verkningsgrader vid inomhusbelysning samtidigt är de halvgenomskinliga solceller som kan ges vackra färger som fasad- och glasmoduler.