Klirr för svensk miniatyrsatellit
Uppsalaföretaget ÅAC Microtec, specialiserat på mikroelektronik till flyg- och rymdindustrin, har fått ett rejält kapitaltillskott från det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform. Lika mycket pengar som hela årsomsättningen.Redan 1996 började ett forskarlag arbeta med mikromekaniska system med inriktning på rymdindustrin. Man siktade in sig på mikrosatelliter, små enheter som inte väger mer än 10 kilo men som kan färdas i rymden och samla in data som en riktig satellit.
Fyra år senare hade forskarna så mycket på fötterna att man kunde visa upp sig för en större publik och Ångström Space Technology Center ÅSTC var fött.
Forskarna fick finansiellt stöd från både de svenska och europeiska rymdstyrelserna och beställningarna från både flygindustrin och rymdindustrin började strömma in på robusta, miniatyriserade, multifunktionella elektroniksystem.
2005 knoppades aktiebolaget ÅSTC Aerospace och strax därefter fick man ett stort kontrakt från den svenska rymdstyrelsen. Då hade företaget bytt namn till ÅAC Microtec.
I dag har ÅAC Microtec kontrakt med både europeiska ESA, amerikanska NASA, japanska JAXA och svenska SNSB plus ledande flygplanstillverkare.
Det mest uppmärksammade projektet är den lilla ”satellitkuben” Tech Ed Sat som NASA byggde tillsammans med ÅAC Microtec och San Jose State University 2012.(Länk)
Tech Ed Sat är bara en kubikdecimeter stor och väger bara 1,4 kilo. Den togs upp till den internationella rymdstationen ISS där den släpptes ut i rymden och kunde sända data till jorden som vilket satellit som helst.
Nu går det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform in som delägare i ÅAC Microtec med ett kapitalinsats på 25 miljoner kronor. Det är nästan lika mycket som hela årsomsättningen.
Sedan tidigare är riskkapitalbolaget RP Ventues delägare.
Länk tll ÅAC:s hemsida
Läs fler artiklar om ÅAC i Elektroniktidningen.