Obama får nya boken om Kista
Det stora praktverket om it- och telekomklustret Kista kommer nu ut i engelsk upplaga.- Jag har gjort en del uppdateringar, bland annat med president Obamas besök på KTH. Jag ska skicka boken till Obama, säger författaren Inger Björklind Bengtsson.
Det är ett riktigt praktverk på 300 sidor med hundratals bilder - från den första exploateringen av militärens gamla övningsfält på Järva norr om Stockholm till dagens industri- och vetenskapsstad, som under it-haussen på 90-talet gärna kallades för Silicon Valley.
Inger Björklind Bengtsson har varit med om hela resan. Hon började på Ericssons halvledarbolag Rifa redan 1976 som redaktör för Rifas produktkataloger och fortsatte sedan med Ericssons företagstidningar och andra publicistiska uppgifter inom Ericssonkoncernen fram till 2001.
- Jag har bland annat varit ansvarig för bildarkiven på både Ericsson Microelectronics och Electrum och fått tillgång till hela den bildskatten, säger hon till Elektroniktidningen.
De två första företag som flyttade till Kista var IBM och Ericsson. De etablerade sig där mellan 1976 och 1978.
Ericssons delägda bolag SRA kom först, sedan det helägda mikroelektronikföretaget Rifa. Ericson fick köpa sina tomter i utbyte mot tomter inne i Stockholm, bland annat på Alströmergatan på Kungsholmen.
IBM, som ägde en stor fastighet på Norra Stationsgatan, fick bygglov mitt i tallskogen på Oddegatan i Kista och var klar för inflyttning 1978. IBM-bygget tog extra lång tid, eftersom skogen runt omkring inte fick huggas ned.
- Det var Stockholms dåvarande finansborgarråd John-Olle Persson som fixade tomterna åt Ericsson. IBM fick dock bara hyra, trots att man bad om att få köpa. Men IBM fick en bra deal med Stockholms stad om hyran, säger Inger Björklind Bengtsson, som markerat John-Olle Perssons betydelsen med en helsidesbild i boken.
Nu har det gått nästan tre år sedan den svenska upplagan släpptes och det är dags för en engelsk upplaga. Bilden visar den preliminära omslagsversionen.
- Det är många som hört av sig och efterlyst en engelsk version. Det gör att jag också fått möjlighet att uppdatera boken, kortat ned den något och samtidigt lägga mer fokus på mobiltelefonins betydelse för Kista Science City, säger Inger Björklind Bengtsson.
Den nya upplagan har till exempel två sidor med Ericssons nya forskningschef Sara Mazur, en sida med Barack Obamas besök på KTH i september förra året, ett nytt inledningskapitel och ett förord på engelska av finansborgarrådet Sten Nordin.
- Den engelska upplagan får hårda pärmar. Det är många som vill ha det eftersom boken ofta ges bort som gåva och då känns det mer exklusivt med hårda pärmar, säger hon till Elektroniktidningen några timmar innan upplagan och slutliga boktiteln ska spikas.
Bilden ovan visar när KTH-forskarna Carina Lagergren och Rakel Wreland Lindström visar sin bränslecellsladdare Powertrekk för president Obama, samma bild som är med i nya boken.
Boken kommer från trycket under maj. Den kommer också att finnas som e-bok. Länk till bokens hemsida här.