JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Android ur mobilen, in i ugnen

Prevas Hounö AndroidAndroid ut ur mobilen och in i ugnen

Inbyggnadskonsulten Prevas har valt mobiloperativsystemet Android till att styra en ugn. Och hävdar att det generella genombrottet för Android i inbyggda system sker nu.
Man får kanske ta Prevas uttalanden med en nypa salt, eftersom företaget levererar lösningar med Android som användargränssnitt.

Diodtavlor och stora fysiska knappar är snart förbi, enligt Prevas. Nu börjar apparaterna styras av det välbekanta grafiska utseendet från mobilvärldens appar –  pekskärmar och programbaserade menyer.

Precis som Windows CE på sin tid marknadsförs nu Android med argumentet att det känns bekant för användaren. Det är en fördel framför allt för ovana operatörer.

En annan fördel är  flexibiliteten – fysiska knappar är statiska medan användargränssnittet kan utvecklas i oändlighet.

Prevas har utvecklat styrsystemet till en industriell ugn för det danska företaget Hounö. Den kan hantera förprogrammerade processer, uppdateras med nya recept och rengöra sig själv. Den loggar också alla händelser för att dokumentera att livsmedlen hanterats i enlighet med gällande föreskrifter.

Gränssnittet består både av ett Android-gränssnitt på ugnen och en app i mobilen.

Inte bara användargränssnittet utan även logiken körs i Android-appar. På en lägre nivå finns ett programkod i C som kommunicerar med  det RS485-kort som kontrollerar ugnen. Exempelvis lagras recept i databasen Sqlite och redigering, administration och exekering av recept kontrolleras av en app, liksom rengöring.

Androidversionen är 2.3.3 och den körs på en i.MX53-processor – en Cortex A8-systemkrets från Freescale,

Idén att använda Android som generellt inbyggnadsgränssnitt är lika gammal som den första Androidmobilen – japanerna var först. Elektroniktidningen fördjupade sig i ämnet 2010 och medarrangerade en konferens 2011.

Orsaken till att genombrottet dröjt är försiktighet, enligt Prevas.

– … i kombination med en allmän rädsla att använda open-source-lösningar i produktionskritiska miljöer, säger Søren W. Mathiasen på Prevas.

– Men det är en obefogad rädsla. Open-source-lösningar är minst lika säkra som en specialutvecklad, dedikerad lösning. Vanligtvis är open-source-lösningar bättre testade av många fler användare och i vitt skilda sammanhang.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)