JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dummies kan IoT-programmera för husbehov
ITTTNär jag kommer hem sätts ringsignalen på min mobil automatiskt på maxvolym. Jag skapade funktionen genom att skriva ett mycket enkelt program i en molntjänst. En forskargrupp har nu visat att logiken i detta programspråk är tillräckligt kraftfull för att låta folk konstruera det mesta av logiken i sina egna intelligenta hem.
Styrlogiken lyder ”om ett villkor är uppfyllt, utför en åtgärd”. Regeln kallas för en trigger och en sådan är inte bara enkel nog att kunna användas av vem som helst, utan täcker också in det mesta av den funktionalitet människor önskar i ett smart hem.

Detta visades nyligen i en studie genomförd av forskare vid Brown- och Carnegie Mellon-universiteten.

I en enkät tog de reda på vad folk ville kunna göra i sina intelligenta hem, och det visade sig att det mesta av den funktionaliteten, 78 procent, kunde uttryckas i ett enkelt trigger-villkor – allt från att sätta på kaffebryggaren från telefonen till att skjuta inkräktare med laser. Resterande 22 procent krävde en kombination av villkor och åtgärder.
ITTT
Därefter skapade forskarna en utvecklingsmiljö som använde både enkel logik och kombinationer av villkor och åtgärder. Det visade sig att merparten av hemmaägarna klarade av utvecklingsarbetet och att det inte ens gjorde någon skillnad i den resulterande kvaliteten på mjukvaran om man hade tidigare programmeringserfarenhet.

Forskarnas slutsats är att människor i stor utsträckning klarar av att programmera sina egna intelligenta hem.

Ett exempel på en tjänst som redan finns och som använder forskarnas enkla logik är IFTTT, ”If this then that”, som finns på ifttt.com. Där programmerade jag idag ljudsignalen för min mobil att inta maxvolym när gps:en visade att jag förflyttade mig in i en cirkelyta som innefattade mitt hems koordinater – dessa pekas enkelt ut på en kartbild.

UITTTrsprungligen kunde IFTTT bara sy ihop mjuka tjänster med varandra – ”Om någon taggar mig i en bild på Facebook – så mejla bilden till mig”. Men på sistone har företaget också börjat integrera hårdvara som styr och läser av den fysiska världen. Hade jag exempelvis haft Philips wifiuppkopplade LED-lampor hemma kunde de ha tänts och släckts automatiskt när jag gick över tröskeln med hjälp av en enkel trigger på IFTTT – det finns 60 sidor färdiga regler för att styra Phlips LED-lampor på ittt.com.

Också uppkopplade eluttag, kontakter, rörelssensorer, co2-sensorer och lampor kan styras och läsas av via IFTTT. Och Google Glass.

Därmed är IFTTT en kandidat till en enhetlig plattform för utveckling av IoT-funktionalitet. Det som krävs är att tillverkare av uppkopplad hårdvara skaffar stöd för IFTTT:s programmeringsgränssnitt i molnet. Därefter kan funktioner som syr samman sensorer och aktuatorer från olika produkter och olika tillverkare kombineras i en och samma IFTTT-trigger.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)