Mobiler kan kartlägga luft-
föroreningar
Människor kommer att kunna hjälpas år att kartlägga luftföroreningar genom att koppla en enkel sensor till sina smartelefoner. En forskare i Karlsruhe har tagit fram en sensor som ska kunna detektera koncentrationen av partiklar i skadliga storlekar.Användaren spelar in en film eller tar en bild. En app analyserar eller skickar rådata vidare.
Forskaren har testat, det fungerar. Värdena blir förstås inte lika bra som från professionella instrument. Men arrangemanget är mycket billigare.
I hemmastaden Karlsruhe finns bara två professionella mätstationer för partikelföroreningar. Genom att sprida ut mätningarna över massor av mobiltelefoner når man vistelse- och transportmiljöer och kan kartlägga detaljerat i både tid och rum – föroreningskartor kan ritas upp i realtid.
Också noggrannheten på mätningen i sig bör kunna höjas genom att man väger samma flera olika mätningar av samma plats.
Utvecklingen sker inom ett projekt kallat Teco som ligger inom området pervasive computing.
En mikrogram per kubikmeter var den koncentration den första prototypen kunde mäta upp. Det räckte för att detektera grovkornigt damm och rök. Den andra prototypen har en lins i sensorn som höjer noggrannheten.
Forskaren filar också på algoritmerna och bildbehandlingen. Han tror sig inom ett år ha tagit fram en sensor som kan detektera ”fint damm” – från 2,5 mikrometers diameter och mindre (PM2,5). Redan partiklar under 10 mikrometer (PM10) är ett hälsoproblem och exponeringen för sådana är lagreglerad runtom i världen.
Luftburna småpartiklar är länkade till bland annat astma, lungsjukdomar och hjärtsjukdomar. De orsakar förmodligen förtida dödsfall.