JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH hoppas på petaflopsdator
KTH hoppas bli först i Sverige med en superdator som passerar drömgränsen på en biljard flyttalsoperationer per sekund. Snic (Swedish National Infrastructure for Computing) bidrar med 100 miljoner av de 170 som underverket ska kosta.
Det är inte bestämt vem blir leverantören. KTH har lagt ut en offert på den som kan ge mest prestanda för för 170 miljoner kronor – mest ”bang for the buck”. Cirka tio leverantörer kan komma ifråga.

KTH:s nuvarande superdator Lindgren invigdes 2010. Den nya blir 4–5 gånger snabbare och ska enligt planerna tas i drift mars 2015.

– Det kan tyckas vara en kort tid för så mycket pengar. Samtidigt går utvecklingen av superdatorers beräkningskapacitet i ett rasande tempo. De behöver uppgraderas eller ersättas ofta så att svenska forskare kan fortsätta att vara konkurrenskraftiga i vår globala värld, säger Erwin Laure, föreståndare för KTH:s superdatorcentrum.

– Förr handlade det om teraflops, nu är det petaflops som gäller. Ja, den nya ska väl överskrida en petaflops, säger Gert Svensson, biträdande föreståndare på KTH:s superdatorcentrum PDC.

En petaflops är 1015 (en miljon miljarder) flyttalsoperationer per sekund.

Den första petaflopsdatorn hette Roadrunner och byggdes av IBM i USA år 2008. Idag finns petaflopssuperdatorer i Kina, USA och Japan.

KTH gör superdatorberäkningar på strömningsmekanik, klimatmodellering, plasmafysik, materialforskning och simuleringar på molekylär nivå.
 
Snic betalar 100 miljoner kronor, KTH 60 miljoner och industriella samarbeten ger ytterligare 10 miljoner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)