Det var tidigare enkelt att skilja inbyggda system från IT-system, men nu finns det en gråskala, enligt KTH som bland annat pekar ut heta områden som cyberfysiska system (länk), mekatronik och Internet of Things.
Det som suddar ut gränserna är allt mer nätverkande mellan system, och att programvaruintensiva system sprider sig till nya tillämpningar, även massmarknadsprodukter. KTH pekar också bland annat på att livscykelaspekter blir allt mer väsentliga.
Som representant för industrin är du välkommen att hjälpa till att besvara frågan om de nuvarande utbildningarna är tillräckliga för framtiden. Eller om det behövs nya multidisciplinära program? Eller helt nya utbildningar byggda på nya grundfundament?
De nuvarande inriktningar som finns på KTH kommer att presenteras tillsammans med olika undervisningsinitiativ, forskningsrön och identifierade utbildningsbehov.
Mycket tid kommer att ägnas åt gruppdiskussioner om bland annat kärnkompetenser, avgränsningar, framtida kompetensbehov och brister i dagens utbildningar – vad saknas och vad ska bort?
KTH har idag flera program inom området, bland annat Inbyggda system, Systems on Chip, Mekatronik, Systems Control and Robotics, Distribuerade system samt Data och IT.
Här (länk) finns mer information om arrangemanget.