JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google stäms för patentintrång och industrispioneri

MorkGoogle stäms för patentintrång och industrispionage

Googles videoformat VP8 använder utan lov teknik som brittiska Vedanti Systems har patent på. Det hävdas i en stämning som också anklagar Google för att ha stulit affärshemligheter.
Videoformatet VP8 används bland annat i Googles webbläsare Chrome, på videosajten Youtube, i Googles operativsystem Android och i Google TV. Enligt stämningen var VP8 av mycket låg kvalitet fram till dess att Googles utvecklare kom i kontakt med teknik från brittiska Vedanti Systems.

Detta hävdar amerikanska Max Sound som är licenstagare till Vedantis teknik.

Det är Max Sound som stämmer Google. Men det sker å Vedantis vägnar och med välsignelse från Vedantis amerikanska moderbolag VSL Communications.

Det var enligt stämningen under 2010 som Google skaffade sig tillgång till Vedantis teknik. Google sade sig – falskeligen enligt stämningen – fundera på att köpa Vedantis teknik och under några månader hade företagens representanter möten med varandra.

Det blev till slut inget köp. Men Google började trots detta att använda sig av idéerna i sin egen videokodare. Vedantis teknik är enligt stämningen ”helt överlägsen” Googles egen teknik vad gäller jitter och kvalitet både för ljud och bild, och särskilt för stora filer.

Max Sound kräver skadestånd och att Google slutar använda Vedantis teknik.

Företaget stämmer Google och Googles dotterbolag Yotube och On2 i Delaware för patentintrång och i Santa Clara för att ha stulit affärshemligheter.

Max Sound representeras av advokater från Grant & Eisenhofer,  Buether Joe & Carpenter och Walkup, Melodia, Kelly & Schoenberger.

Källan till ovanstående är Max Sounds advokatbyrå Grant & Eisenhofer

Googles videokodningsteknik VP8 har varit omstridd ända sidan företaget började utveckla den efter sitt köp av brittiska On2 Technologies.

Google anklagades då av det marknadsdominerande videopatentkonsortiet MPEG för att olovligen använda sig av patenterad teknik. MPEG hotade med stämningar men nådde i mars fjol en uppgörelse som inte bara gav Google fribrev för VP8 utan också lät Google licensera ut den fritt i andra hand – Google vill att VP8 ska vara ett fritt och öppet videoformat.

Nokia ställde sig utanför uppgörelsen och stämde Google, men en tysk domstol fastslog i augusti i fjol att VP8 inte inkräktade på Nokias patent.

Nu blåser Max Sounds stämning liv i IPR-osäkerheten kring VP8.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)