JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Göteborg lockade världseliten inom EMC


Jas-flygplanets åskskydd, en minimal E-fältsprob och Göteborgsoperans störningsproblematik. Det var tre av de cirka 350 presentationer som lockat en bit över 500 personer till Göteborg och konferensen EMC 2014.
När EMC 2014 invides i tisdags var det så trångt att en del av deltagarna fick stå längs väggarna och i fikapausen sträckte sig köerna till kaffebordet genom större delen av utställningen. Totalt hade 524 personer från 50 länder registrerat sig för konferensdelen. En majoritet, eller lite drygt 160 personer var svenskar. Från Tyskland kom över 60 personer och därefter följde Frankrike, Japan, Italien och Nederländerna.

Den tillhörande mässan hade lockat 36 utställare.

Egentligen tjuvstartade EMC 2014 redan i måndags med olika workshops och kurser. Den egentliga konferensen drog igång i tisdags. Efter inledningsceremonin fick åhörarna lyssna till Karl Gunnar Lövstrand, en veteran inom EMC-området som arbetat med bland annat Viggen och Jas.

Två åsknedslag i Viggen, varav det ena orsakade ett totalhaveri, ledde till att mycket resurser  lades på att designa Jas så att olyckorna inte skulle upprepas.

Enligt Karl Gunnar Lövstrand hade EMC-gruppen på Saab stora resurser och samma status som övriga utvecklingsgrupper. Även om Jag råkat ut för olika haverier så har de aldrig berott på dåligt EMI-skydd.

Hur franska PSA Peugeot Citroen navigerar rätt i djungeln av standarder som är tillämpliga för bilar och komponenter till bilar berättade Marco Klingler och Ariel Leca.

Förutom problemet med att välja standarder så finns varje modell i en mängd varianter med olika motorer, växellådor och karosser. Totalt kan det bli så mycket som 360 varianter och det säger sig självt att man inte kan testa alla kombinationer. Istället får man göra ett rimligt utval för att täcka in ytterligheterna.

Marco Klingler och Ariel Leca diskuterade också i vilken utsträckning man kan ersätta mätningar med simuleringar.

Christopher Holloway från NIST, National Institute of Standard and Technology i USA, berättade om en ny typ av E-fältsprob som i motsats till dagens dipolantenner inte påverkar det fält den mäter på.

Den nya proben bygger på att man först excitera den yttersta elektronen i ett lämpligt grundämne, exempelvis Rubidium, med rött och blått laserljus. Sedan går det att lyfta elektronen till ändå högre nivåer med ett elektriskt fält.

Nivån på det elektriska fältet går sedan att läsa som en frekvensskillnad i det röda ljuset vilket blir betydligt noggrannare än att mäta fältstyrkan med en dipol. Forskarna tror att man kan komma ner i 1 mV/m vilket kan jämföras med en dipolantenn ligger runt 100 mV/m.

Deltagarna kunde sedan välja mellan olika specialsessioner för allt från antennsimuleringar, ESD-skydd och blixtnedslag till högenergipulser, marknadsövervakning och modväxlakammare.

Men Göteborgsoperan kanske du undrar? Det finns planer på att bygga ut operan för att kunna ta fler besökare. Redan idag är elmiljön inte den bästa med en rad trådlösa och trådbundna system för allt från mikrofoner och ljus till kulisser och brandlarm.

För att inte systemen ska störa varandra krävs en genomtänkt strategi innan man adderar något nytt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)