I praktiken innebär det att delar av de anställda kommer att flytta över till radioutvecklingen. Ericsson säger sig ha behov av 500 utvecklare till produkter som småceller, energieffektivitet och M2M-kommunikation.
Ericsson tog tillbaka modemverksamheten efter skilsmässan från ST Microelectronics sommaren 2013. Planen var att slå sig in på marknaden för dyrare smartmobiler där applikationsprocessorn och modemet inte alltid hinner integreras på grund av kravet att snabbt komma ut på marknaden.
Men uppenbarligen hade Ericsson missbedömt både konkurrensen och att tillverkarna allt mer använder integrerade lösningar även för den typen av produkter, inte bara för enklare smartmobiler.
Ericssons första modem, M7450, har en digital krets för basbandet och en krets för rf-delen. Tillsammans med effektförstärkare, en krets för power management och några andra kringkretsar klarar modemet de fem mobilstandarderna LTE FDD/TDD, HSPA+, TD-SCDMA och GSM.
Även om det finns kunder som designat in M7450 har modemet ännu inte genererat några intäkter och enbart i år kommer modemverksamheten att kosta 2,6 miljarder kronor. Genom att lägga ned den räknar Ericsson med att göra en betydande besparing under nästa år även om företaget inte berättar hur mycket det handlar om.
Affärsenheten Modems sysselsätter runt 1800 personer inklusive konsulter varav cirka 800 finns i Lund. Hur dagens beslut påverkar Lund är oklart.
Läs en längre intervju med dåvarande chefen Mats Norin (länk).