Cortex M får IoT-plattform
Glöm det hårdvarunära krånglet – det tar vi hand om – och fokusera på din tillämpning! Det är budskapet från Arm när det lanserar en plattform för Internet of Things med brett stöd från sina partners.NYTT EKOSYSTEM KRING ARM Arm står idag i centrum av ett framgångsrikt ekosystem för systemkretsar som fortsätter att erövra nya nischer. Här tjänar Arm pengar på licensavgifter för cpu-kärnor. Det finns drygt hundra OEM:er och halvledartillverkare som använder Arm-cpu:er i sina kretsar, kort och moduler, även när man enbart begränsar sig till styrkretsfamiljen Cortex M. Alla dessa är snart redo att koppla upp sig mot Arms IoT-plattform. Här kommer Arm att tjäna pengar på licensavgifter för servern. |
I de små IoT-noderna snurrar ett operativsystem med ett enligt Arm strömsnålt och effektivt stöd för de väsentligaste IoT-protokollen.
Arm lanserar också en server som de små IoT-noderna kan tala med och som kopplar samman dem till stora system. Mbed Device Server är inte gratis utan något man betalar en licensavgift för att sjösätta skarpt.
Modellen stöder datasäkerhet och har strömsparfunktioner.
Tanken är att utvecklare ska kunna lita på plattformens stöd för drivrutiner, timrar, bussar och så vidare. Istället för att uppfinna dessa hjul på egen hand kan man fokusera på sin tillämpning.
Att det är Arm som gör satsningen betyder att man kan räkna med ett brett stöd för många olika hårdvaruplattformar. Idag listas utvecklingskort från 11 tillverkare på sajten, bland dem NXP, Freescale, ST, Nordic Semiconductor och svenska Embedded Artists, alla med en liten blå etikett som säger ”Mbed Enabled”.
Operativsystemet Mbed är gratis. Om ett år räknar Arm med att kunna släppa den första skarpa versionen. Under fjärde kvartalet kommer du att kunna börja leka med den första alfa-releasen.
De IoT-kommunikationsprotokoll som stöds idag är Bluetooth LE, 2G, 3G, LTE, CDMA, Wifi, 802.15.4/6Lowpan, TLS/DTLS, Coap, HTTP, MQTT och Lightweight M2M.
Plattformen stöder också Thread, en smartahemplattform som ska sparkas igång innan året är slut.
Utvecklingsverktyg kommer att finnas i en textbaserad version och i en webbversion.
Det finns ett forum som enligt Arm redan har drygt 70 000 utvecklare knutna till sig: mbed.org. Via forumet kan du idag hitta information om cirka 9000 projekt.
Du kan också vända dig till Element14 som är officiell Mbed-partner och erbjuder sitt månghövdade forum som support.
Mjukvaran till Arms satsning härstammar från ett köp som Arm gjorde i fjol, av finska företaget Sensinode och dess IoT-kommunikationsstack Nanostack.
Ericsson finns bland företagen som stöder Mbed. Det gör även ST, Freescale, Atmel, Marvell, NXP, Renesas, Silicon Labs, CSR, Farnell, IBM, KDDI, Nordic Semiconductor, Telenor, Telefonica, MegaChips, MultiTech, SeeControl, Semtech, Stream Technologies, Thundersoft, u-blox, wot.io and Zebra.
Några av dem uttalar sig i Arms pressrelease:
• Atmel berättar att det implementerat nämnda Thread via Mbed.
• Freescale skryter med att det har flest styrkretsar med Mbed-stöd
• Marvell tänker stödja Mbed i sin systemkretsfamilj E-Z Connect som innehåller kretsar för wifi, bluetooth och Zigbee.
• SeeControls kunder använder Mbed
• Wot har byggt en tjänst för kommunikation mellan uppkopplad elektronik med hjälp av Mbed
• Zebra ska använda Mbed tillsammans med sin IoT-plattform Zatar