JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hittar Ebola på en dryg timme

Halvledarföretaget ST Microelectronics och bioteknikföretaget Clonit har utvecklat en prototyp av ett biochip som kan detektera Ebolavirus på mindre än 75 minuter. Utvecklingen har skett i samarbete med det italienska smittskyddsinstitutet Lazzaro Spallanzani.
Målet med utvecklingsarbetet har varit att ta fram en bärbar testplattform som i ett väldigt tidigt skede kan detektera Ebolavirus i blodet.

Prototypen som nu står klar har bara tagit några veckor att realisera. Den är baserad på molekylär bioteknik, så kallad Real-Time Polymerase Chain Reaction (RT-PCR), och har visat sig kunna detektera Ebola med extremt hög noggrannhet i bara några mikroliter blod. Den höga känsligheten gör att viruset kan hittas i ett väldigt tidigt skede, hävdar företagen.

Plattformen som tagits fram består av fyra komponenter:

• En extraktor, på vilken blodprovet placeras för att utvinna virusets RNA, som är dess genetiska material.


• En kiselkrets utvecklad av ST Microelectronics. Den fungerar som en minimal reaktor och återger hela processen med förstärkning och screening av det genetiska materialet. Det ska sedan åter överföras till DNA och förstärks i enlighet med RT-PCR-metoden.

• Särskilda reagenser, utvecklade av Clonit, som placeras på kiselkretsen för att i realtid utföra en kvantitativ PCR i enlighet med alla standarder och krav enligt internationella regler för kvalitetskontroll

• En bärbar optisk läsare, utvecklad av ST Microelectronics, som detekterar närvaron av virusets DNA i provet och skickar data till en dator som bearbetar och presenterar allt grafiskt

Nästa steg i utvecklingsarbetet är att anpassa tekniken till volymtillverkning samtidigt som man minimerar risken för infektion hos dem som hanterar provtagningen.


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)