Sony och Sharp väljer Googles operativsystem Android till alla sina smart-TV-modeller i år medan Samsung, LG och Panasonic satsar helhjärtat på varsitt eget OS – dock alla härstammande från mobiltelefoner och Linux.
Sony och Sharp använde Android redan 2014 och sprider det år 2015 till hela sitt sortiment av smarta dumburkar. Men Panasonic och Samsung gör som LG och går egna vägar.
Efter år av förseningar lyckades Samsung i somras till slut presentera en mobiltelefon – Z – som använde det egna mobiloperativsystemet Tizen. Det finns också i ett par klockor och kameror.
Men kanske kommer det stora genombrottet i en smart-TV? Det är i alla fall den plattform Samsung valt för alla sin smart-TV-apparater år 2015. Förra årets modeller kan dessutom uppgraderas till Tizen.
Operativsystemet Firefox OS har lyckats bättre än Tizen i mobilvärlden – det finns i 16 mobiler som erbjuds av operatörer i 30 länder. Panasonic har nu valt det för sin nya generation smart-TV-apparater Life+ Screen 4K Ultra HD Smart, som släpps i vår. Den TV-soffanpassade versionen går under namnet My Home Screen 2.0 och har fått några snabba positiva recensioner från CES-mässan.
Tre saker har alla dessa TV-tillverkare gemensamt. För det första satsar de alla helhjärtat på en enda plattform för sina smart-TV-apparater. För det andra använder de alla ett telefonoperativsystem. Och för det tredje bygger alla deras operativsystem – Android, WebOS, Tizen och Firefox OS – på det finska öppenkodsoperativsystemet Linux, som alltså nu efter att ha erövrat det mesta av mobiltelefonmarknaden också utvidgat sitt territorium till TV-världen.