JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Därför stöds Windows på Raspberry Pi

Raspberry Pi 2 Model BDärför stöds Windows på Raspberry Pi

Microsoft Windows stöd för Raspberry Pi 2 och konkurrenten Galileo handlar om att bygga IoT (uppkopplade inbyggda system) snarare än om att köra skrivbordstillämpningar.
Igår lanserade Raspberry Pi-stiftelsen en kraftfull uppgradering av sitt utvecklingskort – man bytte den gamla Arm11-enkelkärnan mot en fyrkärnig Cortex A7:a.

En sidonyhet som fått stor uppmärksamhet är att det nya kortet stöder en variant av Microsofts operativsystem Windows 10. Tillhör du Microsofts makers-community kommer du att kunna ladda hem en variant av Windows gratis för installation på Raspberry Pi 2.

– Huruvida det var vi som kontaktade Microsoft eller de som kontaktade oss? Jag tror det var varken eller, säger Raspberrykonstruktören Eben Upton till tidningen The Register.

– Jag tror vi bestämde det på en pub. Vi har länge haft en bra relation och så konstaterade vi helt enkelt att det gick att göra nu med ARM v7. Och så körde vi.

Stödet för Windows gäller den nylanserade modellen Raspberry Pi 2. Den använder en Cortex A7-processor med instruktionsuppsättningen ARM v7 till skillnad från den ursprungliga Raspberry Pi som använder en Arm11-processor med instruktionsuppsättningen ARM v6.

Microsoft har sedan tidigare tagit fram stöd för ARM v7 i sin datorplattform Surface och har därmed en låg tröskel till att också stödja Raspberry Pi 2.

– Meningen är att ett Windows 10-program som idag kan köras på Surface, PC och en Windowstelefon, ska kunna köras också på Raspberry Pi, säger Eben Upton till The Register.

Detta låter som samma modell som Microsoft använder för Intel Galileo – ett 400 MHz utvecklingskort från Intel och en konkurrent till Raspberry. Microsoft kallar modellen för Universal App, och den omfattar även Xbox.

Ambitionen med Universal App är närmare bestämt inte att kunna köra exakt samma programkod, utan bara att göra program enklare att portera – och ta betalt för – över plattformsgränserna.

Windows kan köras på Galileo sedan oktober i fjol. Det är i båda fallen samma avdelning på Microsoft som ger stödet – Windows Developer Program for IoT (Internet of things, nätuppkopplad elektronik).

Vad gäller Raspberry Pi säger Microsoft att den ska stödja ”en version av Windows 10” medan Galileoversionen av Windows inte har något annat namn än ”Windows”. Konkret stöder den senare ett urval av Win32-instruktioner via programspråket C++.

Tanken med Galileo-Windows har tidigare sagts vara att kunna blanda Win32-funktionalitet – exempelvis uppkoppling mot molnet – med access till Galileos hårdvara och dess tilläggskort för elektronikutveckling.

Detta liknar Eben Uptons beskrivning av tanken med Raspberry-Windows. Han pratar om Microsofts molnplattform Azure och hur den används för att bygga uppkopplad elektronik.

Idén är alltså att bygga IoT-tillämpningar i Raspberry, och koppla upp dem mot Microsofts molntjänst Azure.

– Vad vi pratar om är Windows 10 för IoT. Det handlar inte nödvändigtvis om Powerpoint eller Windows Desktop, säger Eben Upton.

Den som hoppas på någon form av skrivbords-Windows för Raspberry Pi 2 – och då gissningsvis även för Galileo – och då dessutom en betydligt långsammare Windows än vi är vana vid eftersom det handlar om processorer optimerade för låg energiförbrukning snarare än hög prestanda – den får vänta och se vad Microsoft har att berätta under kommande månader.

Eben Upton skrattar och erkänner att det låter som om Microsoft fyllt honom med Kool-Aid (det vill säga att han  okritiskt svalt deras marknadsföring) när han pratar om hur säker Azure är och vilka bra utvecklingsverktyg Microsoft har.

– Inget kommer i närheten av Visual Studio. Att kunna använda Visual Studio som utvecklingsplattform för Raspberry Pi i inbyggda system är så läckert som det kan bli.

Raspberry Pi har enligt Eben Upton en mycket stark position i makers-världen, närmare bestämt i den ände av den världen där hobbyprojekten glider över till att bli affärsidéer och volymprojekt – maker-professionals.

– Enligt Microsoft är deras verktyg utmärkta först för att komma igång med, och därefter kan man bygga vidare till Azure, utan att behöva uppfinna hjulet på nytt och då antagligen med sämre säkerhet.

Eben Upton kommer att närvara vid två kommande Microsoftkonferenser: WinHEC (Hardware Engineering Conference) i Shenzhen i mitten av mars, och Build i San Francisco i slutet av april.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)