JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk givare håller koll på kolven

Enmansföretagen Herbertek i Uppsala och LD-Design i Ödeshög ligger i startgroparna. Tillsammans har de utvecklat en helt ny digital lägesgivare baserad på induktiv teknik ­under det senaste dryga året. Nu har de första givarna lämnat fabriken; redo att konkurrera med äldre modeller tillverkade av storföretag i Europa och USA. Eldsjälarna bakom givaren är Johan Eriksson på Herbertek och Lars Dernebo på LD-Design Electronics, som båda har haft en viktig roll i utvecklingen.
Så fungerar givaren

Likt andra cylindergivare mäter LCM6 positionen på ett aluminiumrör som ligger runt sensorn. Röret är monterat i hydraulikcylinderns kolvstång, vilket innebär att man kan ”se” kolvens läge i cylindern. Det som skiljer sig från vad som finns på marknaden sedan tidigare är hur positionen mäts och att signalen bearbetas med en mikroprocessor, vilket medför att det exempelvis går att skicka lägesposition via en seriell datakanal samt att man kan kalibrera givaren med hjälp av exempelvis en tryckknapp, dator eller app i mobiltelefonen.
– Vi har känt varandra sedan 80-talet och jobbat ihop i olika projekt med givare och elektronik. För flera år sedan kom Lars på ett sätt att konstruera givare som han patenterat i Sverige och i USA. Det är grunden i sensorn som vi nu tänker lansera brett, förklarar Johan Eriksson.

Givaren är baserad på beröringsfri induktiv teknik. Den kan användas i en mängd olika tillämpningar, men den första produkten är utvecklad för att byggas in i hydraul- och pneumatikcylindrar för att bestämma kolvens position.

Upprinnelsen till utvecklingsarbetet är att man sett ett behov av modernare och smartare lägesgivare än de som idag erbjuds av storföretag som exempelvis brittiska Penny & Giles, danska Jensen samt Baluff och MTS Sensor Technologie, båda från Tyskland.

– Det har inte hänt mycket i den här branschen på de senaste 20 åren, skrattar Johan Eriks­son.

Den första cylindergivaren LCM6 är en standardprodukt, även om själva utvecklingsarbetet skett i samklang med en icke namngiven kund. Givardelen består av en egenkonstruerad och egentillverkad spole. Med hjälp av en Armprocessor och egenutvecklad programvara går det exempelvis att i realtid kompenseras för temperaturdrifter och olinjäriteter.

Under hela utvecklingsarbetet har stabilitet, tillförlitlighet, noggrannhet och pris stått i fokus. Hittills har kontraktstillverkaren DA-Elektronik i Partille tagit fram cirka hundra enheter för test internt och hos olika kunder. Planen är att ytterligare runt 400 ska tillverkas under året.

– Vi ser att vi helt klart har en konkurrenskraftig lösning. De flesta produkter på marknaden är dessutom analoga, vår är digital. Det gör att den kan analysera mätresultat i realtid och varna om något inte är som det ska.

Att den första produkten är en cylindergivare beror av att man sedan tidigare haft kontakt med flera företag som tillverkar tunga entreprenadfordon, exempelvis jordbruks- och skogmaskiner, men också fartyg.

– Den här typen av fordon har ett stort behov att mäta och styra allt fler hydrauliska funktioner och då passar den här typen av givare utmärkt att bygga in i cylindrar för en kompakt konstruktion och säker miljö, säger Johan Eriksson och tillägger:

– Samtidigt siktar vi på andra givarvarianter, främst skräddarsydda lösningar där vi tillsammans med kunden integrerar vår teknik med deras funktion.

Till en början är det befintliga kunder i Sverige som ska bearbetas. Hittills har ett flertal testat givaren och gett återkoppling på önskemål om funktioner som nu är integrerade.

När affärerna rullat igång ska givaren även lanseras i resten av Norden och andra delar av Europa.

– Vi satsar på att nå kunder som vill ha ett hundratal enheter upp till flera tusen, speciellt om de ska vara kundspecifika. Av vår standardvariant kan vi däremot sälja mindre volymer.

Herbertek har stått för sensor­expertisen och är företaget som nu sälj- och marknadsför de nya givarna. LD-Design, som äger rättigheterna till produkten, har stått för elektronikkonstruktionen, mjukvaruutvecklingen liksom den mekaniska tillverkningen i samklang med ytterligare två företag i Östergötland. Själva tillverkningen och sluttest har hanterats av DA-Elektronik.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)