JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige i topp på mobilt bredband
94 procent av alla nedladdningar till mobiltelefon i Sverige sker i en datatakt över 4 Mbit/s. Så mycket mobilt bredband används inte i något annat land. Detta – och mycket annat – framgår i en rapport från amerikanska Akamai, som presenterar statistik på Internettrafiken en gång i kvartalet.
AKAMAI HAR ett drömläge när det gäller att hålla koll på Internet. Företagets servrar levererar 30 procent av datatrafiken på Internet – de mellanlagrar nämligen mot betalning andra företags data i servrar spridda över jorden, för att göra datavägarna kortare och snabbare.

Akamai tittar på trafiken som strömmar ur dess servrar. Man mäter alltså den verkliga datatakten, och inte den som operatörerna utlovar.

Average peak connection speed är snittet av de maximala datatakter Akamai noterar för varje enskild IP-adress. Detta avslöjar vilket abonnemang som ligger bakom IP-adressen.

Average connection speed är genomsnittet av de datatakter med vilka Akamai levererar datapaket. Detta avslöjar hur väldimensionerad infrastrukturen är.

Statistiken bygger på 100–200 biljoner webbserveranrop per kvartal.
Den senaste rapporten gäller tredje kvartalet 2014.

Sverige petar ner Danmark från förstaplatsen såsom varande landet med mest bredbandstrafik i mobilnäten.
 
Mest gedigen mobilinfrastruktur har dock Sydkorea där mobilpaketen laddas hem i snitt med 18,2 Mbit/s, att jämföra med Sveriges 7,3 Mbit/s. Sydkorea ligger, som vanligt när det gäller Internet, i en klass för sig – tvåan Slovakien levererar mobildatapaketen i bara 10,7 Mbit/s.

När Akamai tittar på samtliga Internetabonnemang – inte bara mobila – så är 60 procent av dem numera ”bredband” vilket Akamai definierar som 4 Mbits/s eller mer i nedladdning. Detta är en ökning med 12 procent på ett år.

I Akamais tabeller kan man upptäcka att Sverige är det land i vilket Internetabonnemang i takter på 10 Mbit/s eller mer ökade procentuellt mest under kvartalet – med 8,4 procent.  Detta resulterade i att 44 procent av svenska Internetabonnemang hade minst 10 Mbit/s när det tredje kvartalet var över.

Hong Kong har världens snabbaste Internetabonnemang – 84,6 Mbit/s i snitt. Tvåa ligger Singapore på 83,0. Det kan jämföras med Sverige som ur Akamais servrars synvinkel ligger på i snitt  54,0 Mbit/s. Sverige är snabbast i Europa, efter Schweiz på 54,4. USA ligger på 48,8.

Uruguay tog det största skuttet uppåt. Landets abonnemang blev hela 334 procent snabbare på ett år. Man hivade upp sig till ett snitt på 58,6 Mbit/s. Japp, högre än Sverige. Vi ligger på plats åtta bland de länder och regioner som Akamai redovisar.

Sydkoreas Internetinfrastruktur är den överlägset mest gedigna. Där levereras datapaketen med en snittakt på 25,3 Mbit/s. Hos tvåan – regionen Hong Kong – segar sig paketen fram i 16,3 Mbit/s.

Svenska datapaket levereras i snitt i 14,1 Mbit/s – alltså med inte så stor skillnad mot Hong Kong som skillnaden i abonnemangstakt antyder. Uruguaypaketen levereras i snitt i blott 5,5 Mbit/s, trots landets snabba abonnemang.

96 procent av alla internetabonnemang i Sydkorea är ”bredband”, det vill säga över 4 Mbit/s. Bulgarien är tvåa med bara 0,3 procentenheter mindre.

I Indonesien ligger bara 35 procent över tröskeln, vilket dock är 19 gånger fler än samma kvartal året innan. Av Sveriges Internetabonnemang är 84 procent bredband.

Sedan första kvartalet 2014 mäter Akamai något man kallar ”4K-beredskap”, det vill säga bandbredd som duger till att leverera 4K-upplöst video, det vill säga enligt Akamai en oavbruten datatakt på 15 Mbit/s.

I 12 procent av alla internetuppkopplingar världen runt rådde 4K-beredskap under tredje kvartalet i fjol. Det är 32 procent fler än året innan, men en minskning med 2,8 procent jämfört med kvartalet innan.

Sydkorea toppar som vanligt. Där är 66 procent av abonnenterna redo för 4K. Sverige har en 4K-beredskapsnivå på 29 procent. Det här betyder inte att så många strömmar hem 4K-video, utan bara att vi kan, om någon erbjuder tjänsten.

Akamai har mycket mer data i sin rapport. Om du exempelvis vill veta hur många millisekunder det tar att ladda en webbsida via mobilnätet i Marocko, i snitt, kan du ladda hem rapporten här (länk, pdf, och du måste fylla i ett formulär).

I rapporten finns också statistik kring cyberattacker av olika slag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)