JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IoT-trenden sväljer Nürnberg

ImageDe tre huvudföredragen under mässan Embedded World – den börjar i morgon i Nürnberg – har alla Internet of Things som tema. Om du gillade att vada i Internet of Things i på EW i fjol, kommer du att älska EW i år.
Under min karriär som elektronikjournalist har jag aldrig varit med om en starkare trend än IoT. Jag började i och för sig strax efter IT-bubblan, och jag har hört att den innebar vissa excesser. Nu på 10-talet tar tingen steget ut på Internet liksom människan gjorde på 90-talet.

Men jag tänker inte dissa Internet of Things. Alla bås som viftar med IoT-vimplar har säkert legitima skäl till att göra det. Alla företagen på mässan bygger elektronik och IoT innebär inget konstigare än att denna elektronik kan göra betydligt intressantare saker om vi kopplar upp den på Internet.

En enda liten men viktig avgränsning gör vi: det heter inte ”Network of Things” utan ”Internet of Things”. TCP/IP är protokollet som gäller – var på din vakt mot nasare utefter väggarna som öppnar stora rocken och försöker sälja dig på dig någonting annat.

Och ett ursäktande drag för EW:s IoT-viftande jämfört med MWC i Barcelona – där det också snackas mycket om IoT – är att man på EW inte bara hittar snacket utan även verkstaden.

”Vi är Internet of Things” är denna den trettonde Embedded World-konferensens ledmotiv, enligt arrangören.

Först upp i talarstolen är Silicon Labs vars vd talar under rubriken ”Engineering the IoT – en rf-experts syn på saken”.

Silicon Labs köpte norska Energy Micro och dess supersnåla 32-bitare i fjol. Silicon Labs säljer verktygen för att bygga de miljarder noder som befolkar Internet of Things. Ur sitt perspektiv i periferin har Silicon Labs upptäckt att det finns en poäng med att urskilja den allra största underkategorin till IoT nämligen ”Internet of Everything”. Med det avser Silicon Labs de prylar – typ fuktsensorn i blomkrukan eller den smarta etiketten på salladsförpackningen – som själv faktiskt inte talar Internetprotokollet TCP/IP utan bara är kopplad till en gateway som gör det.  Gärna via något simpelt supersnålt rf-protokoll.

På onsdagen hålls huvudföredraget av AMD som talar om Heterogeneous Computing for an Internet of Things World.

Det som AMD vill muta in är det som finns i andra änden av IoT, molnet. AMD bygger processorer som är heterogena i meningen att beräkningarna inte bara sköts i klassiska cpu-kärnor, utan också i grafikkärnor. AMD hoppas att dess processorer ska få sitta i de molntjänster som kommer att  orkestrera IoT- och IoE-noderna och samla in och processa data från dem.

Torsdagens keynote kommer från Wind River, dotterbolag till Intel, och har rubriken "Delivering End-to-End Intelligence for the Internet of Things".

Intel tävlar från AMD:s nivå ner till nyss nämnda gateway ungefär, och Wind River stoppar in mjukvara i dessa system.

Ett av Wind Rivers teman kommer förmodligen att vara det kanske mest högprofilerade – och det är välförtjänt – undertemat för IoT: säkerhet. Fem av tio IoT-sessioner i konferensprogrammet har temat person- eller IT-säkerhet. Wind River kommer i sin keynote att slå på trumman för sitt systerbolag, Intels dotterbolag McAfee.

Många har hjälpt till att bädda för höja upp säkerheten till den viktigaste implementationsfrågan kring IoT. De allt djupare infektioner som statliga spionorganen visar sig ha smittat oss med; virus, fishing och maskar har blivit vardagsmat i IT-nyhetsrapportering; och IT-system och kommunikationssystem drabbas av driftstörningar.

Detta skriver jag en dag då telesystemen har så stora problem att SOS-numren inte fungerar. Alla fattar vilken mardröm det vore om våra fysiska system – larm, energi, transport, industrier – när vi kopplar upp dem skulle ligga lika nakna för manipulation och vara lika sårbara för störningar som våra IT- och kommunikationssystem är idag.

VId sidan av IoT är konferensprogrammet uppdelat i spår för hårdvara, mukvarukvalitet, ledning, operativsystem och teknikfokusområden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)