JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. App ersätter dyra labbtest av sömnproblem

Med samma teknik som en fladdermus använder för att hitta insekter, lyckas forskare mäta andningen på en sovande person. Och de använder en vanlig smarttelefon som mätinstrument.
När amerikanska läkemedelsverket gjort tummen upp om ett år eller två, kommer forskare på University of Washington att släppa en app som förvandlar din smarttelefon till en portabelt sömnlaboratorium.

Appen identifierar episoder av andningsuppehåll under sömnen och ställer därefter en diagnos om hur allvarligt problemet är.  Apné – andningsuppehåll under sömnen med syrebrist – är kopplad till trötthet, koncentrationssvårigheter, högt blodtryck, stroke, hjärtproblem, depression och diabetes.

Telefonens högtalare skickar ut ljud i frekvenser mellan 18 och 20 kHz, vilket är ovanför det register som en vuxen människa kan uppfatta. Ljudet reflekteras mot den sovande personens kropp, plockas upp av telefonens mikrofoner och analyseras i en app på ett sätt som liknar hur en fladdermus använder ekolod för att orientera sig i sin miljö och hitta byten.

Appen ersätter dyra, komplicerade labbtest.
Telefonen lyssnar alltså inte på patienten andning, utan ”tittar” på hur patientens bröstkorg rör sig.

I en studie överensstämde mobiltelefonens identifiering av episoder av andningsuppehåll till mellan 95 och 99 procent med klassisk labbutrustning under 300 timmars testning på 37 patienter.

Appen ställde därefter samma diagnos i en fyrgradig skala som läkarna gjort på 32 av de 37 patienterna. Fyra av de fem som fick en avvikande diagnos, var gränsfall till att ha apné överhuvudtaget.

En labbundersökning är omständlig procedur som kostar tiotusentals kronor och som dessutom kräver att patienten sover en natt i en främmande miljö sladdad till mätutrustning.

Hemma med appen kan patienten utan problem upprepa testet i en vecka, för att skaffa bättre data.

– Det finns inte tillräckligt med sömnkliniker, sömnlabb och sömnspecialister därute idag för att täcka behoven kring apné, berättar en av  forskarna, om de amerikanska förhållandena.

Forskarna använde en Samsung Galaxy S4. Andra mobiler skulle också fungera, det enda kravet som ställs är i princip att de har en stereomikrofon.

Att tekniken arbetar ovanför det hörbara området filtrerar i sig bort många störande ljud. Röster, fläktar och trafikbuller finns inte i det området, till exempel.

Avståndet till mobilen kan vara upp till tre meter. Patienten kan sova med täcke och behöver inte sova i någon speciell position.

Ytterligare en person kan sova i samma säng – den ger ett separat eko. Båda kan i princip kan båda testas samtidigt om avståndet mellan dem är mer än en decimeter

Medan forskarna väntar på godkännande från amerikanska läkemedelsverket, gör de fler studier och funderar även över om tekniken i sig har fler tillämpningar.

– Dagens telefoner har en kapacitet i sina sensorer som vi ännu inte fullt utnyttjar. Genom att rekalibrera deras sensorer kan du få dem att göra de mest fantastiska saker.

Läs mer:
• Elektroniktidningen berättade igår om ett svenskt och ett norskt företag som båda mäter andning, men via UWB-radar.
 rajaln <at> cs.washington.edu
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)