Tanken var att låta FPGA:an ta hand om beräkningstunga uppgifter och därmed öka prestanda, alternativt få ned effektförbrukningen. Kombinationen processor och FPGA i form av två separata kretsar är vardagsmat men embeddedprodukten Stellarton verkar inte ha varit framgångsrik, det kom i varje fall ingen uppföljare.
2013 fördjupades samarbetet när det blev känt att Intel skulle börja tillverka kretsar åt Altera i den avancerade 14 nm-processen.
Enligt uppgifter i amerikansk media kontaktade Intel Alteras styrelse med ett indikativt bud på 58 dollar per aktie i februari. Företagen inledde förhandlingar och skrev ett avtal som gav Intel tillgång till Alteras bokföring.
Alteras försäljning sjönk dock med 9 procent under första kvartalet och genomgången av böckerna ledde till att Intel sänkte sitt indikativa bud till 54 dollar per aktie vilket fick förhandlingarna att stranda.
Nu skriver Reuters och New York Post att avtalet från februari löper ut sista maj och att Intel därefter kan lägga ett fientligt bud. Detta faktum och att Alteras prognos för andra kvartalet är svagt har lett till att förhandlingarna återupptas inom kort och att Alteras ledning kan vara mer motiverad att acceptera budet den här gången.
Ytterligare en faktor att ta hänsyn till är att Alteras större ägare börjat agera för att få ledningen att acceptera budet. Alteras aktie handlas för närvarande runt 42 dollar, långt från den indikativa budnivån.
Samtidigt är många kommentatorer tveksamma till affären som skulle ha kostat Intel runt 13 miljarder dollar. Företagen har redan ett nära samarbete och Intel skulle kunna använda pengarna på ett bättre sätt, är ett vanligt argument emot affären.