JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skicka länk via ljud – med kopia till Google

Skicka länk via ljud –
med kopia till Google

FOTO: Redditanvändaren Balducien
Googleforskare släpper ett tillägg till webbläsaren Chrome som skickar webblänkar mellan datorer i form av ljudkodade meddelanden. Enligt hackers som analyserat protokollet, skickas länken dessutom upp till Googles servrar.
Google släpper ett experimentellt tillägg till sin webbläsare Chrome som låter användare inom hörhåll från varandra dela länkar.

En lärare kan använda tekniken för att dela en webbsida med klassen under en lektion. Forskarna säger sig använda tekniken själva för att dela dokument under möten.

Sajten Reddit har analyserat tekniken och funnit att den gör lite mer än vad Google hittills skyltat med utåt. Reddit upptäckte att när du delar en länk, så skickas den också upp till en Googleserver.

Länken i sig skickas aldrig direkt mellan datorerna. Länken skickas istället till en Googleserver, som returnerar två nycklar på 8 byte vardera. Det är dessa nycklar som skickas ljudkodade från sändare till mottagare. Mottagaren använder därefter den ena nyckeln för att be Googles servrar om länken.

Googles servrar får alltså reda på vilka länk det är som du kanske tror att du bara delar lokalt.
 
– Google måste verkligen få veta allt, eller hur? suckar en Redditanvändare.

– Jo, det är säkert det som är huvudmotivet, svarar en annan.

–  Men samtidigt gör tekniken det möjligt att lättare vidta åtgärder mot spam. Om Tone får en bred användning kommer annonsörer att försöka missbruka den, och det kommer att behövas filtrering och skydd mot missbruk, konstaterar användaren.

Den ena nyckeln skickas via DTMF (Dual-tone multi-frequency signaling) i det hörbara registret och den andra via en effektivare kodning ovanför det hörbara registret. I högtalaren hör användaren DTMF-signalen följt av knaster i högtalaren under ett par sekunder då den andra nyckeln skickas fem gånger.

Enligt Reddit utnyttjar forskarna ett experimentellt Google-programgränssnitt kallat Copresence. Det används vid kommunikation mellan enheter som befinner sig fysiskt nära varandra.

Både Chrometillägget Google Tone liksom Copresence är ännu bara experimentell funktionalitet.

Att skicka data via ljud är i sig förstås inget nytt. Inte ens att dela länkar via ljud. Ett exempel är brittiska Chirp som har en app för Iphone och Android som gör detta.

Inte heller Chirp skickar länken direkt mellan datorerna, utan går via en server. Chirp motiverar detta med att bandbredden för ljud är så låg att detta är mer effektivt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)