Ända sedan Intel och Altera inledde en samarbete för fem år sedan har det av och till dykt upp rykten om en affär. I mars fick det ny aktualitet men slocknade snabbt för att nu återigen vara hett.
FGPA:er spås en ljus framtid som acceleratorer i servertillämpningar, en marknad som blir allt viktigare för Intel i takt med att pc-försäljningen krymper. Företagen har haft ett officiellt samarbete ända sedan hösten 2010 när Intel lanserade Stellarton, en systemkrets med den egna Atomprocesorn och en FPGA från Altera.
Tanken var att låta FPGA:an ta hand om beräkningstunga uppgifter och därmed öka prestanda, alternativt få ned effektförbrukningen. Kombinationen processor och FPGA i form av två separata kretsar är vardagsmat men embeddedprodukten Stellarton verkar inte ha varit framgångsrik, det kom i varje fall ingen uppföljare.
2013 fördjupades samarbetet när det blev känt att Intel skulle börja tillverka kretsar åt Altera i den avancerade 14 nm-processen.
Enligt uppgifter i amerikansk media kontaktade Intel Alteras styrelse med ett indikativt bud på 58 dollar per aktie i februari. Företagen inledde förhandlingar och skrev ett avtal som gav Intel tillgång till Alteras bokföring.
Alteras försäljning sjönk dock med 9 procent under första kvartalet och genomgången av böckerna ledde till att Intel sänkte sitt bud till 54 dollar per aktie vilket fick förhandlingarna att stranda.
Om man ska tro Wall Street Journal kan påtryckningar från de största ägarna leda till att budet går igenom den här gången.