JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Testlabb i Halmstad slår upp dörren

Testlabb i Halmstad slår upp dörren

Den 11 september inviger Elektronikcentrum i Halmstad en nybyggd testanläggning för systemintegration och elektromagnetisk kompatibilitet (EMC). Byggnaden blir en vital del av ECH:s verksamhet och ligger tätt ihop med tidigare labb, också de ombyggda.
 
Urban Bilstrup är projektledare för ECH, som ligger i anslutning till Högskolan i Halmstad.
Foto: Joachim Brink, Högskolan i Halmstad
− Nu har vi samlat alla labb och testanläggningar på ett och samma ställe, säger Urban Bilstrup.

Redan sedan tidigare har ECH haft tillgång till testlabb, men nu har alltså även en testanläggning med 10 meters mätsträcka adderats till verksamheten.

− Det som framförallt är speciellt med vår nya testkammare är att vi exempelvis kan testa aktiva värmepumpar. Vi har en jättestor ventilationsanläggning kopplad till den, så vi klarar att ta hand om stora energimängder. Det är helt unikt i Sverige, säger Urban Bilstrup.

Bakom satsningen står de tre företagen HMS Industrial Networks, Nibe och konsultbolaget AES Nordic. Tillsammans har de gått in med uppemot hälften av pengarna som krävs för att hålla verksamheten i gång under de närmaste fem åren. Högskolan har gått in med motsvarande belopp. Likaså är verksamheten finansierad av KK-stiftelsen.

− Det är nog bara vi i Sverige som har ett testlabb samägt på detta sätt. Vanligtvis är kamrarna ägda antingen av akademin, institut eller företag.

I skrivande stund är testkammaren så gott som klar. Några delar av utrustningen har fastnat i tullen, men till invigningen den 11 september ska allt vara på plats.
Vid själva invigningen kommer bland annat Hellmark Knutsson, Sveriges minister för högre utbildning och forskning, att närvara; en ceremoni som sker i samband med att högskolan håller sin årliga konferens ”Forskning för Innovation”.

För den som är nyfiken på forskningsinriktningen inom ECH kan man konstatera att inbyggda system och hårdvara för IoT numera är en viktig byggsten. Särskilt fokus har man lagt på fyra delområden: framtida byggsätt, lågeffektskonstruktion, fjärranalys samt systemintegration och EMC.

− Framförallt jobbar vi med nya typer av byggsätt, alltså 3D-elektronik kopplat mot 3D-printning. Där tittar vi på olika typer av nya material, isolatorer och ledare, som mekaniskt och i värmeutvidgningshänseende passar ihop, säger Urban Bilstrup och han fortsätter:

− Tänk dig att man plockar in nakna chip och så ska man printa själva kroppen och ledare till något objekt.

Ytterligare en intressant idé som ECH har på agendan är att skapa en ”maker space” för att öka ungdomars intresse för elektronikutveckling. Iden kopplar till det privata initiativet Science Safari som finns i Halland. Det handlar om en ombyggd buss fullastad med fysikexperiment som kör runt till grund- och gymnasieskolor i regionen.

− Vi vill få till ett samarbete med detta koncept och bygga en miljö här för ungdomar som kan få prova på och jobba med elektronik, förklarar Urban Bilstrup.
ECH är en satsning som sker inom ramen för elektroniknätverket ”För framtidens elektronik i Halmstad”. Nätverket samlar företag, akademi och forskningsinstitut tillsammans med kommun, region samt branschföreningarna Svensk Elektronik och Halmstad Elektronikförening.

Förutom de tre nämnda företagen som finansierar delar av verksamheten inkluderar nätverket ytterligare närmare tjugo företag.    

Fotograf, bild i ingressen: Joachim Brink, Högskolan i Halmstad
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)