JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Yttrandefriheten väger tyngre än konfliktmineraler

Det går inte att tvinga amerikanska företag att uppge om deras produkter kan tänkas innehålla konfliktmineraler. Det strider mot yttrandefriheten enligt en amerikansk appellationsdomstol som för andra gången går emot lagstiftarna när det gäller hur företagen ska redovisa innehåller av tenn, tantal, volfram och guld, de så kallade konfliktmineralerna.

3TG

De så kallade konfliktmineralerna är tenn, tantal, volfram och guld vilket på engelska blir 3TG eftersom volfram – grundämne 74, kemisk symbol W – heter tungsten på engelska. Ofta nämns också coltan i samband med konfliktmineraler vilket är korrekt eftersom lagstiftningen även omfattar själva mineralerna och coltan inne­håller både niob och tantal.
Tenn, tantal, volfram och guld utvinns bland annat i länder där det pågår blodiga konflikter. Mest känt är kanske östra delarna av Kongo. Runt fem miljoner människor beräknats ha mist livet i någon av de 27 konflikter som pågår i regionen och som till stora delar finansieras genom brytning av dessa mineraler.

Den amerikanska lagstiftningen – känt som Dodd-Frank Act – omfattar bara östra Kongo medan EU-förslaget inte pekar ut enskilda länder eller områden. Förutom östra Kongo skulle därför Indonesien, Colombia och Kina kunna räknas som konfliktområden.

Den amerikanska lagstiftningen – känd som Dodd-Frank Act – omfattar mineraler från östra Kongo men varken USA eller EU (som är på väg att införa motsvarande lagstiftning (länk)) vill att världen ska sluta handla med Kongo, målet är ­istället att få slut på konflikterna genom att strypa gerillagruppernas inkomster.

Den amerikanska lagen kom redan år 2012 och tvingar företag som är börsnoterade i landet att göra en årlig rapportering som visar varifrån de fyra ämnena kommer. Om de är från östra Kongo så får de inte vara utvunna ur gruvor som kontrolleras av någon rebellgrupp.

Mellan 150 000 och 200 000 företag inklusive underleverantörer till de börsnoterade företagen påverkas. Även svenska Ericsson måste rapportera eftersom före­tagets aktie förutom på Stockholmsbörsen även är listad i USA.

2014 var första året som företagen rapporterade till SEC som sköter övervakningen. Olika lobbyorganisationer har allt sedan frågan började diskuteras arbetat på att stoppa lagstiftningen. Redan i fjol vann National Association of Manufacturers en delseger när en appellationsdomstol i District of Columbia slog fast att det inte gick att tvinga företagen att uppge om deras produkter kan tänkas innehålla konfliktmineraler (not been found to be ‘DRC conflict free). Myndigheten SEC fick visserligen rätt på övriga punkter men överklagade beslutet.

Det nya utslaget kom den 18 augusti och är identiskt med det första. Hur det kommer att påverka de amerikanska företagen är för tidigt att säga. SEC kan överklaga domslutet eller så kan myndigheten ändra reglerna. Att rapporteringen av konfliktmineraler skulle stoppas helt verkar ingen tro.

Domslutet finns här (länk)

http://www.conflictmineralslaw.com/files/2015/08/Conflict-Minerals-Opinion.pdf

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)