JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 25 maj 2020 VECKA 22

Gammal laserdisc-teknik blir 3D-radar

Teknik som användes för att läsa av laserdisc-skivor på 80-talet får ny användning i självkörande bilar. Det berättar Pioneer och tror att man kan få ner priset till 83 dollar för den lidar som 3D-kartlägger trafikmiljön – en tusendel av dagens pris. Och det finns redan en konkurrent i samma prisklass.
Är du tillräckligt gammal för att minnas den klumpiga laserdisc-videoskivan, så minns du också att tekniken fick mycket begränsade framgångar i Europa i jämförelse med den senare dvd-tekniken.

Men nu ser japanska Pioneer, som skapade laserdisc med Philips, en ny chans att ta hem sina investeringar. Samma teknik som användes för att tillverka laserdiscens optiska pickup, kan enligt Pioneer användas för att tillverka 3D-lidar.

Tekniken ska vara klar för kommersialisering år 2017, tror Philips. Prototyper finns och börjar nu testas.

Pioneer skapar dessutom dotterbolaget Increment P som kommer att ägna sig åt att skapa 3D-kartor. Företaget är redan stort inom GPS-navigation, vilket är en kompetens det säger sig nu ha nytta av.

  3D-lidar används för att kartlägga trafikmiljön för självkörande bilar. En annan het tillämpning är scanning för 3D-utskrift.
Lidarn på taket till Googles första robotbil kommer från amerikanska Velodyne och kostar upp till 85 000 dollar. En nyare modell  kostar 8000 dollar, främst för att den är enklare med färre lasrar, lägre samplingsfrekvens och vertikalt seende i mindre vinkel. Velodyne har som mål att sänka priset på den enklare modellen till 1000 dollar.

En konkurrent till Pioneer blir amerikanska Quanergy, som utvecklar 3D-lidar för bilar och nästa år hoppas kunna presentera en modell liten som ett kreditkort för 250 dollar och år 2018 en modell liten som ett frimärke för hundra dollar.

Andra konkurrenter kan komma att springa fram ur forskning på Caltechuniversitetet som utvecklar en annan sorts djupsensorteknik för 3D-kartläggning – en ljusinterferometer på ett chip.

Laserdisc blev aldrig stort i Europa men tillverkades faktiskt ända fram till 2009, främst för en japansk marknad.

KÄLLOR: Wired, WSJ, Elektroniktidningen, ITWorld, Pioneer, Wikipedia
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)