JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Estniskt företag testar trådlöst via ljus

Estniskt företag testar trådlöst via ljus

Estniska Valmenni demonstrerar teknik för trådlös kommunikation över ljus i 1 Gbit/s och inleder industriella pilotprojekt i Tallinn.
I sina demonstrationer använder Valmenni en pc-skärm som sändare och ett Arduinokort som mottagare. Man har också utvecklat en mottagare som en hårdvarumodul till smarttelefon.

Företaget utvecklar en familj glödlampor kallad Jugnu med inbyggt stöd för att ta emot och sända information via ljus. Jugnu ska kunna kommunicera med andra lampor och man hoppas kunna utveckla mottagning och sändning för mobiltelefoner via en app.

År 2018–2019 tror sig Valmenni vara redo att sätta en produkt på marknaden. Velmenni gick nyligen till final i startup-tävlingen Slush 100 i Helsingfors.


Det nuvarande intresset för trådlöst ljus blåstes till liv av ett TED-talk år 2012 av professor Harald Hass vid universitetet i Edinburg. Han myntade där begreppet Li-Fi, analogt med Wi-Fi.  IEEE standardiserar sedan 2012 ljuskommunikation (VLC visual light communication) inom arbetsgruppen 802.15.7

Forskning och utveckling av ljuskommunikation rapporteras från många delar av världen.

En fördel med trådlöst ljus jämfört med radiokommunikation är att det inte går genom väggar och stör grannarnas nät. Det är även en nackdel – du kan behöva line-of-sight för att få hög datatakt. En annan nackdel är att kommunikationen störs av dagljus. En fördel är en enorm potentiell bandbredd – i labb klarar man 224 Gbit/s.

RIT Wireless i Tel Aviv har en produktfamilj kallad Beamcaster med lösningar för både point-to-point och point-to-multipoint och datatakter på upp till 10 Gbit/s, enligt företaget.

Brittiska Purelifi har lösningar som kommunicerar symmetriskt 10 Mbit/s. Också Franska Oledcomm har produkter.


Redan 1880 – innan radio – gjorde Alexander Graham Bell röstkommunikation via modulerat solljus.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)