JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kineser vill ha Fairchild

On Semiconductor köper Fairchild för 2,4 miljarder dollar – så hette det för en knapp månad sedan. Nu har ett gäng kinesiska köpare, lett av ett statsägt konglomerat, lagt ett rivaliserande bud på cirka 2,5 miljarder dollar.

Ett kinesiskt konsortium vill åt amerikanska Fairchild Semiconductor. Det erbjuder sig att köpa kraftspecialisten för 21,70 dollar per aktie kontant, vilket övertrumfar ON:s erbjudande på 20,00 dollar per aktie som Fairchild sedan tidigare accepterat.

Nu väntas ett budgivningskrig som från kinesiskt håll ledes av det statsägda konglomeratet China Resource. I gruppen av intresserade köpare ingår även värdepappersföretag Hua Capital Management, som ledde köpet av det amerikanska bildsensorföretaget OmniVision Technologies i våras; en affär värd knappt 2 miljarder dollar.

Händelseförloppet visar på det kinesiska intresset för halvledarindustrin. Tidigare i år övervägde Kinas största halvledartillverkare Tsinghua Unigroup att ta över minnestillverkaren Micron. Likaså har China Resource redan tidigare i år uppvaktat Fairchild. Då var konglomeratet villigt att betala minst 20,20 dollar per aktie uppger nyhetsbyrån Bloomberg, som också är källan till det kinesiska intresset i denna budgivning.

Fairchild har enbart bekräftat att det mottagit ett motbud, inte källan. Närmast ska företaget i samråd med juridiska och finansiella rådgivare granska det nya förslaget, även om styrelsen fortfarande rekommenderar aktieägarna att acceptera ON:s bud.
 
Även om Fairchild accepterar det kinesiska budet så är det stor risk för att det inge går igenom

En potentiell hinder för den kinesiska konsortiet är utsikterna för en då en tuff granskning väntar från kommittén för utländska investeringar i USA. Det är en amerikansk statlig panel som granskar uppköp av utländska köpare. Panelen är känd för att inte uppskatta kinesiskt köp av amerikanska teknikföretag.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)