Ultraljud utmanar stereokamera och lidar
Ultraljudssensorer för 3d-kartläggning i automatiserade fordon – det hoppas tyska nyföretaget Toposens på sikt att kunna leverera. Nyckeln är nya algoritmer för ekolokalisering
Grundarna har ägnat de tre senaste åren åt att ta fram algoritmer och lovar nu att flytta fram prestanda för ultraljudskartläggning. Tekniken är dessutom lättviktigt och billig.
Automatiserade fordon använder idag ultraljudssensorer på korta avstånd upp till tio meter. Toposens algoritmer hoppas på sikt kunna ge ultraljudet en räckvidd på 150 till 300 meter med centimeterupplösning. Det betyder att den utmanar den teknik som idag används för 3d-kartläggning i fordon – radar, ljusradar och stereokamera.
Företaget grundades formellt för bara några veckor sedan, och söker fortfarande investerare.
Ljud skickas ut i 40kHz. Det som mäts är tiden det tar för ekot att komma tillbaka. Tidsmätningen sägs ha nanosekundupplösning. Algoritmerna utför vad Toposens beskriver som ”en sorts omvänd triangulering” för att förvandla ekona till en karta över objekt i omgivningen.
Beräkningskraven är modesta. En prototyp på 4 x 4 x 0,5 centimeter innehåller en piezoelektrisk ultraljudssändare och tre piezoelektriska transceivrar, alla standardkretsar. Den levererar 50 000 punkter per sekund och har en räckvidd på 45 meter med en upplösning på ner till en halv centimeter. Sensorn väger blott 20 gram och systemet drar bara 0,2 watt.
Företaget tror att mer signalbehandling kommer att kunna dra ner upplösningen till millimeternivå.
Företagets första kommersiella produkt heter USS3D mäter positionen på objekt som befinner sig på ett avstånd mellan 0,3 och 5 meter med en noggrannhet på 5 till 10 millimeter. Den returnerar punktmoln på mellan 1000 och 3000 punkter upp till 120 gånger per sekund,
Sensorn skulle exempelvis kunna kunna användas för att kartlägga människors rörelser på ett köpcenter. Andra tillämpningar är rörelsedetektion och geststyrning.
Under första halvan nästa år kommer företaget att släppa en programutvecklingsmiljö för USS3D där du kommer att kunna ta fram dina egna tillämpningar.