JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetooth mäter akutens flaskhalsar

I ett forskningsprojekt ska akutpatienter få varsitt Bluetootharmband, och mobila Bluetoothenheter monteras upp i taket för positionering. Målet är att hitta sätt att förbättra genomströmningen.

– Efter att personer idag anländer till akutmottagningen är det ingen som egentligen vet hur länge patienter befinner sig i väntrum, undersökningsrum och på andra ställen, berättar Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Projektet heter Tagon (TagOn) och ska mäta patientflödet mellan akutmottagningen och röntgenavdelningen på Skånes universitetssjukhus. Det genomförs av forskningsinstitutet MAPCI på LTH och Lunds universitet under två år med sex miljoner kronors finansiering från Vinnova.  

Utrustning och anpassning levereras av Sony Mobile och Knowit.

Även utrusning ska spåras via bluetoothtaggar och den delen av projektet har redan startat.

– Det är vanligt att man ibland inte vet var en viss utrustning befinner sig när man behöver den. Att kunna spåra utrustningen online kan spara tid, säger Fredrik Nilsask, projektledare på MAPCI.

De första testerna på patienter kommer att göras senare under vintern. Initialt håller systemet enbart koll på hur patienter rör sig, men ett tänkbart utvecklingsscenario är att även låta armbanden mäta exempelvis puls och blodtryck, och larma om något drastiskt plötsligt sker.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)