En miljon färger inklusive vitt ljus från 2200K upp till 5000K. Där har du Karlstadsföretaget Lumines nya lysdiodbaserade belysningspanel som styrs trådlöst och kostar cirka 5000 kronor.
Tänk dig att du befinner dig på Löfbergs arena för att heja fram Färjestads hockeylag. Du går ut för att köpa en korv samtidigt som det blir mål. Av jublet gissar du att det är hemmalager som gjort det men först när ljuset i korridoren växlar från vitt till grönt kan du vara säker.
– Det har tagit oss ett och ett halvt år att ta fram produkten som är helt unik, det finns inget liknande på marknaden, säger Hamid Yousefzadegan som är grundare av Lumine.
Idén till panelen kom från Löfbergs arena i Karlstad, en modern multiarena för allt från ishockey till melodifestivalen. Lumine har tidigare levererat 55 stycken mycket kraftiga belysningsarmaturer som hänger på 20 meters höjd i arenan och ger vitt ljus med 70 000 lumen vardera (länk).
– Vi ville ge besökarna en upplevelse även i korridorerna. Det passerar 550 000 personer per år och man kan använda färgerna för att skapa stämning, markera ett mål eller nåt annat.
Dessutom är det praktiskt att panelen kan ge vanligt vitt ljus när alla ska gå hem efter matchen eller det är dags för städning.
Den nya RGBW-panelen är 59,5x59,5 cm vilket är ett standardmått för belysningsmoduler till innertak i bland annat kontorslokaler. Panelen innehåller runt 250 lysdioder som ger rött, grönt och blått ljus plus vita lysdioder med en färgtemperatur från 2200K till 5000K.
Genom att styra strömmen individuellt till varje diod går det att skapa runt en miljon färger plus vitt ljus som går från varmvitt på 2200K till kallvitt på 5000K. Dessutom går det att dimma ljuset. Allt sköts trådlös från en dator, surfplatta eller smartmobil.
Det kan synas som en enkel uppgift att styra de individuella strömmen till dioderna men komplexiteten är stor, ESD-problematiken omfattande och vill man dessutom ha lång livslängd måste värmeproblemet tas om hand omsorgsfullt.
– Från början gick det överhuvudtaget inte. Vi har jobbat och jobbat tills vi fått det att fungera, säger Hamid Yousefzadegan.
Modulen drar 60W och ger mellan 6500 och 7000 lumen för vitt ljus. Färgat ljus blir svagare, mellan hälften och en fjärdedel beroende på våglängd.
Lysdioderna kommer från Samsung medan tekniken för att leda bort värmen och tillverka på ett tidseffektivt sätt är utvecklad internt på företaget. Här spelar de egenutvecklade substraten en viktig roll.
– Vi har personer med bakgrund i halvledarteknik som vet hur man hanterar drivning och kylning. Det är därför vi lyckats får fram så fantastiska produkter.
Priset hamnar runt 5000 kronor inklusive den trådlösa styrningen. Som jämförelse kan man få en enkel panel med vitt ljus från en kinesisk tillverkare för cirka tusen kronor. Motsvarande panel från Lumine som ger cirka 9000 lumen och har fyra gånger längre livslängd går på cirka 3000 kronor.
De första prototyperna av RGBW-panelen har testats några månader och får officiell premiär på Frankfurtmässan Light & Building den 13 mars.
För den som vill ha ett annat format än takpanelen har Lumine fler varianter under utveckling.