Mer förnybart i elnäten med mönsterigenkänning
Nya mätmetoder och mönsterigenkänning ska göra det möjligt att ansluta mer förnybar energi utan att driftsäkerhet och kvaliteten äventyras i elnätet. Tekniken kommer från Göteborgsföretaget Metrum som fått finansiering för ett tvåårigt EU-projekt.
Metrum har levererat tusentals mätare till över 20 länder. Bland kunderna finns bland annat 70 av Sveriges 100 största elnätsbolag, inklusive Svenska Kraftnät. |
I Sverige planerar Svenska kraftnät att investera 50 miljarder kronor under en tioårsperiod för att skapa ett stabilare stamnät som kan hantera den ökande andelen el som kommer från förnybar energi.
– Vi vill genom detta projekt visa att med hjälp av ny mätteknik kan en mera kostnadseffektiv anpassning av näten göras, säger företagets vd Magnus Andersson i ett pressmeddelande.
Företaget startade år 2005 för att utveckla instrument och system som kan mäta och betygsätta elkvaliteten. Resultaten kan presenteras på ett lättbegripligt sätt lokalt men också automatiskt rapporteras uppåt i nätet så att till exempel en nätägare med ett antal instrument utplacerade i nätet kan upptäcka eventuella problem. Systemet kan också användas för att i efterhand analysera var störningar uppstått och hur de fortplantats.
Typiska parametrar som mäts är ström, spänning, transienta störningar, övertoner och obalans.
– I stort är det samma parametrar som mäts i det här projektet, men med nya algoritmer baserad på mönsterigenkänning. Det kommer att bli ett genombrott i elnätsvärlden med oändliga möjligheter. Det intressanta, och den fullständiga effekten, får du sedan när du integrerar detta med andra system i elnätet, skriver Magnus Andersson i ett epostmeddelande till Elektroniktidningen.
Kunderna kan välja att mäta enligt en befintlig standard eller så mäter instrumentet enligt en användardefinierad lista. Normalt handlar det om 10-15 parametrar. Det går också att sätta egna gränser för vad som ska anses normalt.
För att hålla nere datatrafiken rapporteras normalt sett bara avvikelserna uppåt i kedjan. Även då är det inte mätvärdena utan bara själva slutsatsen, att något värde passerat de uppställda gränserna, som skickas. Alla data lagras dock i instrumentet och kan tas fram för en djupare analys om så önskas.
Data kan överföras på olika sätt. De två vanligaste är fiberoptisk kommunikation och kommunikation över Ethernet. Ett annat alternativ är GSM-modem och ytterligheten är satellitkommunikation.
Under året kommer företaget att lansera en helt ny hårdvaruplattform med nya kretskort, nya komponenter och ny funktionalitet.
– Jämför det med Volvo Cars nya modulbaserad plattform där de först lanserat XC90, sedan V90 etc.
Den nya mönsterigenkänningstekniken kommer att kunna användas på befintliga instrument men det kommer att gå att göra mycket mer med den nya hårdvaran.