Den kinesiska telekomjätten ZTE anklagas för att ha brutit mot ett förbud att exportera amerikansk teknik till Iran. Företaget har därför hamnat på en speciell lista som kräver tillstånd för köp av amerikansk teknik. I praktiken stryper beslutet tillgången till amerikanska komponenter och mjukvara.
I en tid när relationerna med Iran är på väg att normaliseras kan beslutet som publicerades den 8 mars se märkligt ut. Men enligt uppgifter i media går händelserna tillbaka till år 2012, långt innan avspänningen började.
I beslutet från det amerikanska handelsdepartementet (länk) listas tre av ZTE:s kinesiska bolag och ett iranskt dotterbolag som ska ha försett Iran men amerikansk teknik. ZTE förnekade omgående anklagelserna i ett kortfattat pressmeddelande (länk).
ZTE är det enda av de kinesiska telekombolagen som har någon större försäljning i USA, det handlar om mobiltelefoner. Ingen av de kinesiska bolagen har kommit in på infrastrukturmarknaden, mycket beroende på att amerikanska myndigheter hindrat dem genom att utmåla företagen som säkerhetsrisker med kontakter till den kinesiska militären, anklagelser som kategoriskt tillbakavisats.
Nu höjs tonläget ett snäpp genom att ZTE hamnar på den lista som kräver exporttillstånd. Enligt Wall Street Journal har amerikanska myndigheter låtit förstå att några licenser inte kommer att godkännas. ZTE använder bland annat kretsar från Qualcomm, Intel och Broadcom.