JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 28 maj 2020 VECKA 22

Den kinesiska telekomjätten ZTE anklagas för att ha brutit mot ett förbud att exportera amerikansk teknik till Iran. Företaget har därför hamnat på en speciell lista som kräver tillstånd för köp av amerikansk teknik. I praktiken stryper beslutet tillgången till amerikanska komponenter och mjukvara.

I en tid när relationerna med Iran är på väg att normaliseras kan beslutet som publicerades den 8 mars se märkligt ut. Men enligt uppgifter i media går händelserna tillbaka till år 2012, långt innan avspänningen började.

I beslutet från det amerikanska handelsdepartementet (länk) listas tre av ZTE:s kinesiska bolag och ett iranskt dotterbolag som ska ha försett Iran men amerikansk teknik. ZTE förnekade omgående anklagelserna i ett kortfattat pressmeddelande (länk).

ZTE är det enda av de kinesiska telekombolagen som har någon större försäljning i USA, det handlar om mobiltelefoner. Ingen av de kinesiska bolagen har kommit in på infrastrukturmarknaden, mycket beroende på att amerikanska myndigheter hindrat dem genom att utmåla företagen som säkerhetsrisker med kontakter till den kinesiska militären, anklagelser som kategoriskt tillbakavisats.

Nu höjs tonläget ett snäpp genom att ZTE hamnar på den lista som kräver exporttillstånd. Enligt Wall Street Journal har amerikanska myndigheter låtit förstå att några licenser inte kommer att godkännas. ZTE använder bland annat kretsar från Qualcomm, Intel och Broadcom.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)