JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Valde MIPS när USA skrämde bort ARM

Imagination

Valde MIPS när USA skrämde bort ARM

Egentligen skulle den ryska kommunikationsprocessorn Baikal varit en ARM-processor. Men företaget drabbades av ett amerikanskt handelsförbud och Arm fick kalla fötter.

Imagination licensierar MIPS-kärnan Warrior P5600 till T1 och demonstrerar den körandes tre instanser av Linux – Warrior P5600 har hypervisorstöd i hårdvara


↓ Ryska Fastwell släpper ett processorkort för industriella tillämpningar på Baikal T1
Ryska

När den ryska fabrikslösa halvledartillverkaren Baikal planerade att ta fram en kommunikationsprocessor med en ARM-cpu, fick plötsligt Baikals moderbolag T-platforms amerikanska myndighetsögon på sig.  

T-platforms hade levererat en superdator till ett amerikanskt universitet vilket ledde  till att USA:s handelsdepartement började ställa frågor och i april 2013 satte upp T-platforms på en lista över företag som amerikanska företag och medborgare inte fick göra affärer med.

Det tog T-platforms advokater nio månader att övertyga USA om att handelsförbudet var ogrundat. Förseningen blev extra kostsam genom att även företag utanför embargot anslöt sig, bland dem brittiska Arm, som bröt sina kontrakt med Baikal.

Baikals plan B blev Imagination, som liksom Arm är brittiskt men till skillnad från Arm vågade trotsa USA. Som belöning är Baikal nu en av MIPS skyltkunder.

Processorn T1 har en dubbel 32-bitars-MIPS-kärna kallad Warrior P5600 på 1,2 GHz. Den släpptes i prover i somras i 22 nm och Baikal lanserar den nu för användning inom industri och telekom.

T1 har en 10 Gbit/s- och två 1 Gbit/s-Ethernetportar och vill tävla mot företag som Cavium, NXP, Realtek och Mediatek. Den drar fem watt.

Den inhemska marknaden sätter ett litet plåster på såren efter det amerikanska embargot genom att Ryssland backar upp inhemsk datateknik. Också i Ryssland motiveras det med säkerhet och politik.

Dmitrij Aljenushkin_6093
Dmitrij Aljenushkin

– Många i offentlig sektor letar efter importersättning. Och vi klagar inte. Men notera att detta stöd inte fanns när vi startade 2012, påpekar Dmitrij Aljenushkin, affärsutvecklingschef på Baikal, som Elektroniktidningen träffar på mässan Embedded World.

Moderbolaget T-platforms har släppt en modul på T1 i formatet Smarc. SF-BT1 är tänkt att fungera som dotterkort och T-platforms har stoppat in den i en tunn klient och i automationskort. I tredje kvartalet ska modulen finnas i massvolymer, tillverkade i Ryssland, med upp till 8 Gbyte RAM.

Warrior P5600 stöder virtualisering och Imagination demonstrerade under inbyggnadsmässan modulen körandes tre virtuella instanser av Linux.

På Baikal arbetar 95 personer varav 65–70 är utvecklare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)