Lund och Bristol sätter världsrekord i spektrumeffektivitet
En basstation med 12 samtidiga lober ökar kapaciteten 12 gånger jämfört med dagens LTE-teknik. Därmed går det att klämma in 1,59 Gbit/s i en 20 MHz-kanal, vilket är nytt världsrekord i spektrumeffektivitet.
Forskare i Bristol och Lund samarbetar med National Instruments kring massiv mimo, en teknik som dramatiskt kan lyfta kapaciteten i de kommande 5G-näten. I ett experiment med en basstation som har 128 antennelement och 12 mottagare med ett antennelement vardera har forskarna praktiskt visat att det går att överföra 79,4 bitar/s/Hz.
Dagens LTE-nät har en kanalbandbredd på 20 MHz vilket ger en överföringskapacitet på 1,59 Gbit/s som de 12 mottagarna får dela på.
De 128 antennelementen i sändaren matas individuellt och amplituden liksom fasen kan styras för att forma en eller flera antennlober.
- Det är en lobformning per dataström, det vill säga en lob per användare som görs samtidigt. Noteras bör att loberna inte är lober i traditionell mening som pekar i en viss riktning, utan de pekar typiskt i många riktningar, skriver Ove Edfors i ett email till Elektroniktidningen.
Genom att terminalerna först skickar ortogonala pilottoner till basstationen kan den beräkna riktning och tidsfördröjning för de olika gångvägarna. Informationen används vid sändning för att skicka signalen åt olika håll så att komponenterna adderas positivt vid mottagaren.
För den som vill veta mer om hur det fungerar finns en kort video här (länk).
Elektroniktidningen hade en längre artikel om Lundaforskarnas arbete kring massiv mimo så sent som i februari (länk).