Det nya numret av serietidningen Kalle Anka & C:o innehåller första delen av en programmeringsskola i det grafiska undervisningsspråket Scratch. Skolan har tagits fram i samarbete med Minecrafts chefsutvecklare Jens ”Jeb” Bergensten och programmerarklubben Coderdojo
Kalle Anka ska lära barn att programmera. I fyra specialnummer av serietidningen Kalle Anka & C:o får tidningens läsare lära sig grunderna i programmering och skapa egna spel.
Kalle Anka ges i Sverige ut av förlaget Egmont Publishing som också producerar eget material för sina läsare. Under de senaste åren har Kalle Anka arbetat med att främja lärande hos tidningens läsare. Redaktionen har tidigare utvecklat specialskrivna historier och innehåll kring teman som historia, naturvetenskap och litteratur.
Cathrine Lyng |
– Programmering är ett superhett ämne som många pratar om men relativt få förstår sig på, säger Cathrine Lyng, som är redaktionellt ansvarig på Kalle Anka & C:o.
– Med hjälp av serieformatet och Kalle Anka vill vi sänka tröskeln, och skapa en introduktion som är både enkel, lärorik och underhållande.
Kalle Ankas programmeringsskola är uppdelad i fyra delar och framtagen i samarbete med Coderdojo, som är en ideell rörelse med klubbar för barn och ungdomar som vill lära sig att programmera.
Materialet ger en introduktion till det visuella programspråket Scratch, med olika övningar och uppgifter. Dessutom medverkar Minecrafts chefsdesigner Jens ”Jeb” Bergensten, som bjuder på sina bästa programmeringstips.
Jens Bergensten |
– Jag hoppas mina tips får fler barn intresserade av ämnet och kanske kan det leda till många kommande IT-stjärnor, säger Jens Bergensten.
Efter kursen ska barnen kunna skapa spel i Scratch, och alla som är under 14 år kan skicka in sitt spel som ett tävlingsbidrag, individuellt eller som skolklass.
Prisutdelningen sker på Tekniska museet i Stockholm den 12 juni.
Kalle Anka & C:o:s programmeringssatsning inleds med nr 15 som finns att köpa i butik från och med idag. Därefter följer övriga delar med nr 16, 17 och 18.
Skolan finnas även tillgänglig på webben, på www.kalleanka.se/programmering