Smarta reläskydd attraherar miljonen
Lundabolaget Dlaboratory har utvecklat teknik för att detektera komplexa intermittenta fel i elnäten och därefter koppla bort trasiga delar. Det leder till kortare avbrottstider för slutkunderna och lägre kostnader för elnätsbolagen. Företaget tar nu in drygt en miljon kronor för att intensifiera marknadssatsningen.
Strömavbrotten kostar enbart det svenska samhället miljardbelopp varje år. Med hjälp av Dlaboratorys automatiska och patenterade störningsanalys går det att hitta och åtgärda fel innan de leder till avbrott. Lösningen bygger på fyra delar:
• Högkvalitativ inhämtning av störningar i elnätet, även små avvikelser registreras.
• Säker bortkoppling av felaktiga delar som korrekt hanterar komplexa fall.
• Unik analys med hjälp av en patenterad metod.
• Omgående och kontinuerlig rapportering i lättförståeligt format på valfri plattform.
Tekniken är utvecklad tillsammans med de sydsvenska elnätsbolagen Eon, Kraftringen och Öresundskraft som också använder den i sina nät.
Förra hösten satsade Almi Invest tillsammans med grundarna och affärsänglar tre miljoner kronor i Dlaboratory. Nu går det Stockholmsbaserade affärsängelbolaget Sustainable Energy Angels, SEA, in med dryga miljonen plus att Karl Elfstadius, delägare på SEA, går in i styrelsen och därmed kan bidra med kontaktnät och erfarenheter.
– Pengarna ska användas till att intensifiera marknadssatsningen, skriver Dlaboratorys vd Fredrik Akke till Elektroniktidningen.