Sensorer på åtta tum ska avslöja universums mysterier
95 procent av universum anses fortfarande vara outforskat, något som forskarna på Cern försöker åtgärda. Till sin hjälp får de nya halvledarsensorer på åtta tum som kan upptäcka mörk materia.
Även om det kan finnas fem gånger mer mörk materia än synlig materia går den bara att studera genom indirekta fenomen. Forskningsorganisationen Cern har nu fått en ny generation av detektorer som har utvecklats av den tyska halvledartillverkaren Infineons dotterbolag i Österrike och landets forskningsinstitut för högenergifysik.
Detektorerna tillverkas på åttatumsskivor och mäter 15x10 cm. Det behövs tiotusentals detektorer och de blir billigare än sina föregångare som var på sex tum. Dessutom är den nya generationen strålningshärdigare och behöver inte bytas ut lika ofta.
I experimenten accelereras protoner upp till hastigheter nära ljusets och får kollidera med olika mål vilket skapar nya partiklar vars egenskaper kan kartläggas med detektorerna.
Två experimentuppställningar där detektorerna nu testas är ATLAS (A Toroidal LHC Apparatus) och CMS (Compact Muon Solenoid). Experimenten kan ses som jättelika kameror där partiklarna registreras när de passerar genom detektorerna. Om alla detektorer ska bytas ut handlar det om en yta på 1000 kvadratmeter.