JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kan du provköra IBM:s kvantdator

kvantIBM bjuder på världens dyraste nörd-leksak och låter sin kvantdator i Yorktown Heights, New York, vara åtkomlig som en gratis molntjänst. Du behöver bara ta en köbricka till tjänsten, som kallas IBM Quantum Experience.

Bara fem kvantbitar har du att leka med. Och en simulator är betydligt snabbare. Men vad spelar väl det för roll när du vet att ditt program faktiskt sparkar igång en alldeles äkta fysisk kvantberäkning!

kvantibm De fem kvantbitarna är monterade på den guldfärgade skivan och kyls till nära absoluta nollpunkten.

– Det vi bevittnar här är födelsen av kvantberäkningar i molnet, säger IBMs forskningschef  Arvind Krishna.

– Genom att ge forskare direkt åtkomst till IBM:s experimentella kvantsystem gör vi det lättare för dem att accelerera innovationer inom kvantområdet och upptäcka nya tillämpningar. Kvantberäkningar håller på att bli verklighet och de kommer att utöka beräkningsbarheten till bortom vad som är möjligt med dagens datorer.

IBM vill låta programmerare umgås med tanken på att arbeta med kvantdatorer. Programmerare behöver komma över en tröskel som består i att de tror att kvantdatorprogrammering är svårt. Men det är enkelt, enligt IBM.

Kvantprofessorn David Cory på University of Waterloo intygar att gränssnittet till datorn är så enkelt att vilken student med en grundkurs i kvantberäkningar kan använda det.

I ett visuellt programspråk placerar kvantprogrammeraren ut olikfärgade block som representerar olika operationer som i tur och ordning ska utföras på de fem kvantbitarna.

IBM demonstrerar hur man programmerar kvantdatorn att utföra en algoritm kallar Grover-sökning. Algoritmen avgör vilken av fyra bitar som är en etta. I en klassisk  dator måste bitarna undersökas en efter en och chansen är bara en på fyra att  ettan hittas vid första försöket. I kvantdatorn hittas den alltid på första försöket.

Kvantdatorer jobbar inte med distinkta ettor och nollor, bitar är både ett och noll samtidigt i ett tillstånd som kallas ”superposition”. En av de tekniska utmaningarna är att hålla bitarna isolerade tillräckligt länge från omgivningen för att hinna utföra en vettig beräkning. Så fort kvantbitarna störs av omgivningen spricker superpositionsillusionen och de blir vanliga ettor och nollor igen. Därför arbetar IBM-dator nära absoluta nollpunkten och är supraledande.

Nästa utmaning är att utnyttja superpositionen för att implementera algoritmer som löser problem. Ingen har byggt en universell kvantdator som kan matas med godtycklig algoritm.

Ytterligare en förutsättning för att man ska kunna bygga en universell kvantdator är enligt IBM kvantfelkorrigering. Det är ett område som IBM-forskarna säger sig vara världsledande på.

IBM hoppas kunna bygga ut de fem kvantbitarna till femtio eller kanske hundra. Därefter kommer inte ens en superdator att kunna simulera den.

– Jag tror att någon därute kommer att lära sig någonting om den här kvantdatorns beteende som konstruktörerna den inte har tänkt, på säger den tyska kvantdatorpionjären David DiVincenzo till tidningen Wired.

IBM tror på framtida tillämpningar för kvantdatorer inom läkemedel, molnsäkerhet, artificiell intelligens, materialvetenskap och datasökning.

Hetast på kvantdatorfronten i övrigt är en maskin för tio miljoner dollar kallad D-Wave. Den ifrågasätts ständigt för att inte uppfylla definitionen av att vara en äkta kvantdator. Å andra sidan har den drygt tusen bitar och har lyckats locka bland annat Google och Nasa till inköp.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)