SER PRIZE:
Vinnaren gör el av spillvärme
Hälften av all världens energi går förlorad i form av spillvärme. Det hävdar svenska Climeon som utvecklat en sätt att skapa el ur spillvärme. Nu får Thomas Öström och Joachim Karthäuser, männen bakom Climeon, ta emot SER Prize för sitt bidrag till en smart och hållbar samhällsutveckling.
FAKTA: Det stora priset, SER Prize, tilldelas en individ eller en odelbar grupp av individer för en förtjänstfull ingenjörsgärning som fått sitt genombrott de senaste åren. Det andra priset, SER Junior Prize, tilldelas den teknolog eller doktorand som bedöms ha gjort årets bästa exjobb/avhandling. Priserna – 20 000 respektive 10 000 kronor samt en statyett – delas ut i samband med SER:s årsmöte. |
För fjärde året i rad delar Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening, SER, ut SER Prize till hållbara ingenjörsgärningar.
I år gick priset till hjärnorna bakom uppstartsföretaget Climeon; ett relativt okänt svenskt företag som dock redan upptäckts av den finska rederikoncernen Viking Line, den svenska stålkoncernen SSAB samt det italienska varvet Fincantieri.
Det är Thomas Öström och Joachim Karthäuser som får ta emot priset för sitt arbete bakom Climeon.
Motiveringen till årets vinnare av SER Prize lyder: Genom att adressera ett av de viktigaste problemen i världen, tillgång till miljövänlig elektricitet, dessutom med en innovativ lösning som baserar sig på restvärme som annars bara hade gått till spillo, har Climeon potential att göra en insats för en bättre miljö för alla.
Samtidigt delar SER ut pris till årets bästa exjobb, SER junior Prize. Denna gång gick priset till Gabriel Jönsson och Max Andersson för deras examensarbete med fokus på en FPGA-baserad PCI Express-controller.
Motiveringen till årets studentpris lyder: Att kunna styra snabba processer i realtid kommer alltid att behövas inom processindustrin. Gabriel och Max har med sin programmerbara PCI-controller bidragit med en pusselbit i ett sådant system.
Både SER Prize och SER junior Prize delas ut efter SER:s årsmöte nu i maj. Under prisceremonin kommer pristagarna att presentera sig och sina arbeten och publiken kan ställa frågor. Alla intresserade är välkomna att delta med start runt klockan 18.30 den 11 maj på KTHs bibliotek, Osquars backe 31, Stockholm .