0,2 joule kan finska forskningscentret VTT Technical Research Centre lagra i en superkondensator på en kvadratcentimeter byggd inuti ett kiselchip. Den utnyttjar ett hybridnanomaterial som utvecklats på VTT. Nu söker centret efter partners som vill kommersialisera tekniken.
Chipets yta finns tillgänglig för integrering av aktiva elektroniska mikrokretsar och sensorer eftersom kondensatorn sitter inuti chipet.
Denna mikrosuperkondensator har enligt VTT prestanda när det gäller energi, effekt och hållbarhet som ligger på samma nivå som motsvarande kondensatorer i kol och grafen.
Två watt kan superkondensatorn leverera. Produkter som är helt självförsörjande på skördad energi är en möjlig tillämpning.
Superkondensatorer lagrar elektrostatisk energi i gränssnittet mellan flytande och fasta elektroder. Lagringskapaciteten beror av ytan och ledningsförmågan.
VTT har tagit fram en elektrod i ett hybridnanomaterial som består av poröst kisel belagt med ett några nanometer tjockt lager av titannitrid. Resultatet bli en rekordstor ledande yta i en liten volym. Två elektroder förbinds via en kanal med jonvätska.
En artikel om tekniken finns publicerad i Nano Energy magazine (länk).