JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LU Open ska guida dig genom IoT-labyrinten

labyrint

LU Open ska guida dig genom IoT-labyrinten

I december öppnar sajten IoT Navigator som kartlägger den allt tätare djungel av IoT-lösningar som finns därute. Och du ska hjälpa till, både med att bygga sajten och hålla den uppdaterad.

folk

Bluemix, AWS, Thingworx, Azure – utbudet av verktyg för Internet of Things är stort och fortsätter växa. Det går sällan en vecka utan en eller flera lanseringar av nya moln, plattformar, komponenter, protokoll eller infrastruktur för IoT.

Det här är ingen överdrift utan bokstavligen sant.

Elektroniktidningen gör en snabb sökning på de första två veckorna i maj och hittar nya molnlösningar för IoT från HP, Hitachi, Conrad, SAP och Callidus – fem nya IoT-moln på bara två veckor.

Det har blivit snart sagt omöjligt att hålla sig uppdaterad och orienterad i IoT-djungeln. Men lugn! I december finns hjälp.
Då öppnas den Vinnovafinansierade webbplatsen IoT Navigator – en guide för alla som vill koppla upp sina inbyggda system på Internet.

På iotnavigator.se finns en preliminär första skiss av hur navigatorn kommer att se ut och fungera.

Här kommer den vilsne att kunna mata in sökord eller bläddra sig fram inte bara till tekniklösningar och fallstudier, utan också till företag, personer, konferenser, och så vidare – allt som kan tänkas hjälpa implementatören hitta fram till en lösning.

Målgruppen är vanliga företag som vill introducera IoT i sina tjänster och produkter.

– Företaget kanske jobbat med traditionella maskiner och produkter och vill koppla upp dem för att göra övervakning eller styrning, eller för att förbättra sina affärslösningar, säger Rikard Windh, tekniskt ansvarig för IoT Navigator.

– Då är det är tusen saker att tänka på – vilka hårdvarulösningar finns för att koppla upp dem och vilka mjukvarulösningar för att hålla ihop dem?

IoT Navigator ska visa upp spännvidden av plattformar som finns, med deras respektive för- och nackdelar.

– Den stora tröskeln för att komma vidare både för offentlig sektor och industri är att hitta fram, i och med att det inte satt sig några standarder ännu, säger projektledaren Karin Mex på LU Open.

Projektet finansieras inom Vinnovas strategiska program för Internet of things. Det har till dags dato satt upp en liten demonstration av hur gränssnittet ska se ut på webben. I december ska den första färdiga versionen vara klar.

Men ”färdig” är fel ord. För att få ihop en grundanalys av branschen har projektet bjudit in en utvald skara forskare och industrirepresentanter.  Men den första kartläggningen kommer förstås inte att ge en heltäckande encyklopedi. Dessutom kommer IoT-området att fortsätta att utvecklas.

Därmed kommer även webbplatsen att behöva fortsätta växa. Och där behövs din hjälp.  IoT Navigator ska fungera som en webbaserad crowdsourcad wiki, som Wikipedia, med möjlighet för vem som helst att lägga till ny information.

– Folk i branschen kan själva gå in och hjälpa till att fylla på med information så att navigatorn efter hand blir mer och mer komplett, säger Rikard Windh.

Men du kommer inte att stå ­oemotsagd – besökarna kommer att kunna sätta betyg på innehållet.

– De kan peka på godbitarna men också varna för det som är dåligt, lösningar som inte fungerar, säger Rikard Windh.

Man kan beskriva IoT Navigator som ”Tripadvisor för IoT” – istället för recensioner av resmål och restauranger som finns på tripadvisor, recenseras  IoT-plattformar och -företag.

Liksom i en reseguide är geografisk information relevant – användaren ska förhoppningsvis kunna hitta kompetens på plats.

– Ibland det man behöver kanske finns nära. Ett syfte med IoT Navigator är att hjälpa att bygga broar mellan kompetenser och företag, säger Rikard Windh.

Projektet började i lunchmöte mellan Karin Mex och Rikard Windh. Idag har kartläggningen har börjat. Bland partnerna finns Mapci, Thingworx, Combain, Ericsson, Sigma connectivity och Husqvarna.

– Det här är företag som är engagerade i eget intresse och själva har plattformar som de jobbar med, säger Karin Mex.

Projektet disponerar sammantaget 1,8 miljoner varav hälften är från Vinnova och hälften från företagen.

Du kan börja hjälpa till redan nu. På http://bit.do/iot-nav kan du svara på en enkät om vad du tycker att navigatorn ska innehålla.

– Ju fler svar vi kan få in  desto bättre, hälsar Karin Mex.

IoT Navigator är på engelska.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)