Om två wifibasstationer vill använda samma frekvens är det meningen att de ska dela lika på tiden. I praktiken kan proportionerna bli lite hur som helst. Det visar mätningar som Qualcomm gjort.
Frågan om radiostörningar är på dagordningen just nu på grund av att LTE-U kommer att dela olicensierat spektrum med wifi och det pågår ett gräl om gränsvärden. Enighet råder om att LTE-U ska vara en lika god spektrummedborgare som wifi, men oenighet om vilken signalstyrka som ska räknas som störande.
Qualcomm insåg att ingen riktigt vet hur spektrumdelningen fungerar mellan wifistationer i praktiken, och bestämde sig för att mäta på basstationer från tre tillverkare av erkänt hög kvalitet.
Det visade sig enligt Qualcomm att en och samma basstation kunde lägga beslag på allt från 10 till 90 procent av tiden i olika scenarier.
– Alla känner redan till de här problemen från sin vardag, de upplever dem hela tiden, kommenterar Dean Brenner på Qualcomm.
Det fanns en variation mellan basstationer från samma tillverkare, och potentiellt kan basstationen ändra beteende efter firmware-uppdateringar.
Spektrumdelningen bestäms i praktiken av finjusteringar av flera olika parametrar.
Qualcomms tester upptäckte också ett konkret protokollproblem i wifi – när två basstationer skickar ett request-to-send-meddelande samtidigt kan det hända att ingen av mottagarna uppfattar det, och att båda uppkopplingarna blir hängande under lång tid.
– Det är aldrig någon som tagit sig en närmare titt på hur accesspunkter påverkar varandra, men nu sätts allt under lupp på grund av LTE-diskussionerna, säger Fanny Mlinarsky på testkonsulten Octoscope som medverkar i LTE-U-definitionsprocessen.
– Första steget är att vi tar reda på hur illa ställt det är, för det vet vi inte, säger Fanny Mlinarsky.
Hon påpekar att testmetoder för problemet måste standardiseras och att testerna i sig måste dubbelkontrolleras.