Två av tre svenska underleverantörer hade ökad omsättning under årets andra kvartal. Men trots högkonjunktur finns det många frågetecken som dämpar optimismen. Det skriver Svensk Industriförening, Sinf, i sin senaste Underleverantörsbarometer.
Vad händer med kronkursen? Vad händer med handelsavtalet med USA? Och hur påverkar Brexit handeln? Det är frågor som oroar svenska underleverantörer just nu, enligt Sinfs färska Underleverantörsbarometer.
– Vi märker dock ökad aktivitet för att stärka konkurrenskraften bland de mindre och medelstora företagen, bland annat genom att det under sommaren startat en ny förening för automationsföretag. Ett offensivt initiativ för att öka kunskapsinnehållet i underleverantörernas leverans, säger Anders Ekdahl, vd på Sinf i ett pressmeddelande.
Underleverantörsbarometer görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer. Enligt den senaste barometern visade årets andra kvartal en stark omsättningsökning. Företagen är däremot försiktigare i sina prognoser kring orderingången i det kvartal vi just nu är i.
Undersökningen visar även att färre företag planerar att anställa och att andelen företag som upplever brist på utbildad arbetskraft minskat.
På frågan om vilka frågor som är viktigast för svensk underleverantörsindustrin just nu ligger svarens fokus på betalningstider, kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Skulle kunderna betala på rimlig tid, det vill säga 30 dagar, skulle möjligheterna att lösa kompetensförsörjningen och konkurrenskraften förbättras rejält, understryker Sinf.
– Att ha en stabil ekonomi är en förutsättning för att kunna ta beslut som utvecklar företagen, påpekar Anders Ekdahl i samma pressmeddelande.
Några fakta från den senaste Underleverantörsbarometern (siffror för årets första kvartal):
• 42 procent av företagen ser tillgången på utbildad arbetskraft som ett problem (49 procent)
• Två av tre underleverantörer har ökat sin omsättning under andra kvartalet (52 procent)
• 51 procent av företagen bedömer att orderingången ökar under tredje kvartalet 2016 (54 procent)
• Andelen underleverantörer som planerar att öka sin personalstyrka under är 26 procent (31 procent)
• Andelen som planerar att säga upp har ökat till 11 procent (8 procent)
Sinf har cirka 1 200 medlemsföretag.