Redan med så lite som 0,8–1,3 kWh centraliserad lagringskapacitet per lägenhet kan flerbostadshus minska sina effekttoppar med 40 procent. Det har elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle visat i simuleringar.
Återbetalningstiden för investeringen kan bli så kort som 5–7 år. Resultaten gäller om flerbostadshuset övergår till kollektivmätning.
Även villor kan sänka effektuttaget från elnätet, men återbetalningstiden för investeringen blir längre. För villor med fjärr- eller bergvärme krävs 4–9 kWh batteri för motsvarande reduktion.
– Det mest överraskande med studien var hur lite lagringskapacitet som behövs för att reducera effekttopparna rejält – för ett flerbostadshus med 25 lägenheter räcker ett normalstort elbilsbatteri väldigt långt, skriver Powert Circle i ett pressmeddelande.
Simuleringarna använder mätdata från flerbostadshus och villor.
Batterilager används för att anpassa användningen av el till stunder på dygnet då den är billig. Med mindre effekttoppar bli säkringstarifferna lägre.
Batterilager kan skapa ytterligare besparingar och intäkter som att sälja systemtjänster och agera på elmarknaden, men dessa har ej kvantifierats i studien.
Priset på batterier av litiumjon-typ har de senaste åren sjunkit snabbt, och de kommer att fortsätta att sjunka, enligt prognoser.
Studien genomfördes med stöd av Energimyndigheten och i samarbete med Mälarenergi, Kraftringen och KIC Innoenergy och finns att ladda ner i sammanfattad version (pdf) och i sin helhet (pdf) via Power Circles hemsida.