Genom att fokusera det infallande ljuset kan franska Insolight använda pyttesmå fragment av dyra solceller och nå en verkningsgrad i labbmiljö på 36 procent, högt över de 18–20 procent som gäller idag, och i en modul med en rimlig kostnad
Bilden ovan visar Insolights enkla men geniala idé – att rada upp förstoringsglas över solceller små som myror. Dyra multijunction-solceller av det slag som används – med flera lager som fångar varsin våglängd – finns idag bara i tillämpningar där prislappen spelar mindre roll, som i satelliter.
Modulerna är kompatibla i storlek och monteringsteknik med standardmoduler. Enkla ska de vara att installera också, lovar Insolight. |
Fler företag leker med samma idé, men Insolight hoppas bli först klar med en kommersiell produkt.
– Vi har utvecklat samtliga komponenter från första början till att bli enkelt massproducerbara, säger företagets teknikchef Mathieu Ackermann.
Nästa steg är att verifiera att tekniken fungerar i den miljö där solcellerna ska används.
Modulerna kommer att bli dyrare än standardmoduler, men Insolight är säker på att de kommer att sänka kostnaden per kWh, eftersom bara en femtedel av kostnaden för en installation idag ligger i priset för själva solcellsmodulerna.
Linserna ligger i en plastskiva. De små solcellerna har i sig en verkningsgrad på 42 procent. Det patenterade linssystemet dirigerar ljuset så att det når fram oavsett vilket håll det faller in från under dagen. Linserna flyttas av en metallram som styrs av sensorer som känner av riktningen till solen.
Tekniken kan också komma att bli intressant för användning i koncentrarorsolkraftverk.
De tre grundarna har alla arbetat inom solcellsindustrin. Företaget huserar på startup-parken EPFL. Fraunhofer Institute har verfifierat resultaten.