JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Det hårt kritiserade förslaget om straffskatt på elektronik finns med i regeringens förslag till budget för 2017. Skatten blir 120 kronor per kilo med ett tak på 320 kronor per vara.

Tanken med förslaget är att få bort de hälsovådliga ämnena brom, klor och fosfor ur hemelektronik och vitvaror. Styrmedlet är en skatt som ökar priset på en mobiltelefon med ungefär 25 kronor och ett kylskåp med cirka 300 kronor.

Att majoriteten av konsumentelektroniken inte tillverkas i Sverige och inte kommer att anpassas till den nya skattelagen har regeringen inte brytt sig om. Miljöeffekten ska istället komma från sänkt konsumtion när varorna blir dyrare.

Skatten blir 8 kronor per kg för vitvaror och 120 kronor per kg för övrig elektronik. Maximalt skattebelopp är 320 kronor per vara.

Det ska finnas möjlighet till avdrag med 50 procent för elektronik som inte innehåller additivt tillsatta föreningar av brom eller klor och med 90 procent för elektronik som dessutom inte innehåller additivt tillsatta föreningar av fosfor eller reaktivt tillsatta brom- eller klorföreningar. Gränsen går vid 0,1 viktsprocent av homogent material eller över 25 gram för plastdetaljer.

Exakt vilka varor som omfattas definieras av tullkoderna i lagen och det blir upp till tillverkare och importörer att ta reda på vilken skattesats som ska tillämpas.

Direktimport är undantaget liksom export.

Den nya lagen ska först antas av riksdagen innan den kan träda i kraft 1 april nästa år för att sedan börja tillämpas från 1 juli med undantag för lagerhållare som inte har någon övergångstid.

Hela förslaget finns här, avsnitt 6.16, sid 321.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)