Elektroniska komponenter som bygger sig själva med hjälp av den biologiska arvsmassans processer. Det finns inte. Men ett litet steg i den riktningen har tagits av tyska forskare.
Forskarna pläterade nanotrådar med guld och fäste nanotrådarna på DNA-segment med hjälp av kemisk bindning och elektronstrålelitografi. Att de lyckades fästa dem vid varandra var forskarnas stora bedrift.
DNA-segmenten sammanfogade sig på eget initativ och deras guldpartiklar bildade en elektrisk ledning från ena änden av DNA-tråden till den andra.
DNA är molekyler som finns i alla celler och fungerar som ritningar när organismer tar form. Forskarna hoppas på sikt kunna få DNA:ts mekanismer att bygga elektroniska kretsar.
Elektronerna kunde använda ledningen i rumstemperatur, trots att den bitvis inte var helt sammanhängande. Vid lägre temperatur bröts ledningen. I nästa steg hoppas forskarna kunna förbättra ledningsförmågan genom att stoppa in ledande polymerar mellan guldpartiklarna.
– Vi har gjort ett viktigt framsteg som i framtiden kan möjliggöra elektroniska komponenter baserade på DNA, säger en av forskarna, Artur Erbe.
Forskarna arbetar vid HZDR-universitet (Helmholtz-Zentrum Dresden Rossendorf) och Paderborn-universitetet.