JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DNA med guld på ryggen ledde ström

Elektroniska komponenter som bygger sig själva med hjälp av den biologiska arvsmassans processer. Det finns inte. Men ett litet steg i den riktningen har tagits av tyska forskare.

Forskarna pläterade nanotrådar med guld och fäste nanotrådarna på DNA-segment med hjälp av kemisk bindning och elektronstrålelitografi. Att de lyckades fästa dem vid varandra var forskarnas stora bedrift.

DNA-segmenten sammanfogade sig på eget initativ och deras guldpartiklar bildade en elektrisk ledning från ena änden av DNA-tråden till den andra.

DNA är molekyler som finns i alla celler och fungerar som ritningar när organismer  tar form. Forskarna hoppas på sikt kunna få DNA:ts mekanismer att bygga elektroniska kretsar.

Elektronerna kunde använda ledningen i rumstemperatur, trots att den bitvis inte var helt sammanhängande. Vid lägre temperatur bröts ledningen. I nästa steg hoppas forskarna kunna förbättra ledningsförmågan genom att stoppa in ledande polymerar mellan guldpartiklarna.

– Vi har gjort ett viktigt framsteg som i framtiden kan möjliggöra elektroniska komponenter baserade på DNA, säger en av forskarna, Artur Erbe.

Forskarna arbetar vid HZDR-universitet (Helmholtz-Zentrum Dresden Rossendorf) och Paderborn-universitetet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)